Erškėtuogių miltelių antiuždegiminės ir kremzles apsaugančios savybės
Parengta pagal Schwager J, et al. A Novel Rose Hip Preparation with Enhanced Anti-Inflammatory and Chondroprotective Effects.
Įvadas
Osteoartritas pasižymi ekstraceliulinio matrikso degradacija ir erozijomis. Sergant šia liga, pasikeičia kremzlės metabolizmas, susiaurėja sąnarinis tarpas, sutrinka kaulo remodeliacija. Yrant kremzlei, svarbiausią vaidmenį atlieka kremzlės ir sinovijos gaminami fermentai. Progresuojant kataboliniam procesui, didėja audinių destrukciją skatinančių enzimų (metaloproteazių) kiekis chondrocituose ir sinovijos ląstelėse (1, 2). Uždegimą skatinantis interleukinas-1β yra pagrindinis veiksnys, nuo kurio priklauso osteoartrito genotipas chondrocituose (3). Natrio oksido (NO) išskyrimas taip pat koreliuoja su patofiziologiniais pokyčiais chondrocituose (29–33). Osteoartrito pažeista kremzlė imlesnė prouždegiminiams citokinams, tokiems kaip interleukinas-1 (IL-1) ir naviko nekrozės veiksnys (TNF-α). Chondrocitai, kuriuos paveikia IL-1, išskiria serino proteazę, kuri didina plazmino kiekį, o šis netiesiogiai aktyvina matrikso metaloproteazes (MMP), skatinančias audinių destrukciją (5).
Natūralūs vaistiniai preparatai sumažina ir / ar atitolina osteoartito pasireiškimą ir progresavimą. Gliukozaminas ir chondroitinas buvo daug žadančios medžiagos osteoartritui gydyti, tačiau dabar dėl jų efektyvumo kyla daug ginčų. Klinikiniai tyrimai įrodė, kad vartojant preparatus, paruoštus iš erškėtuogių vaisių miltelių, galima efektyviai gydyti osteoartritą (6–8). Tiriant specialiai apdorotus Rosa canina rūšies erškėtuogių miltelius, nustatyta, kad viena iš jų sudėtinių dalių – galaktolipidai – slopina neutrofilų chemotaksį (6, 7) ir taip gali sumažinti osteoartrito sukeltus pažeidimus. Galaktolipidas GLGPG ((2S)-1, 2-di-O-[(9Z, 12Z, 15Z)-octadeca-9, 12, 15-trienoil)-3-O-ß-D-galakto-piranosiloglicerolis) pasižymi antiuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, didelė jo koncentracija randama paprastųjų erškėčių vaisiuose (22). Tiriant žmogaus chondrocitus, nustatyta, kad GLGPG veikia kaip chondroprotektorius, be to, skatina pažeistų kremzlės ląstelių regeneraciją (7). Kitos paprastųjų erškėčių vaisiuose esančios medžiagos, tokios kaip askorbo rūgštis, polifenoliai, flavonoidai ir nesočiosios riebalų rūgštys, palengvina osteoartrito simptomus dėl antiuždegiminių savybių. Paprastųjų erškėčių vaisiai ir juose esančios nesočiosios riebalų rūgštys slopina ciklooksigenazės-1 (COX-1) ir COX-2 aktyvumą bei prostaglandinų produkciją (9–11). J. Schwagerio su kolegomis atliktame tyrime nustatytos paprastųjų erškėčių vaisių biologiškai aktyvios medžiagos. Šiame tyrime tirti skirtingai apdoroti vaisiai (su sėklomis ir be sėklų), siekiant užtikrinti efektyvesnį osteoartrito gydymą paprastųjų erškėčių preparatais.
Skirtingas paprastųjų erškėčių paruošimas ir rezultatai
Minėtame J. Schwagerio ir kolegų tyrime nagrinėtas 2 tipų paprastųjų erškėčių miltelių (PE-A – paruoštų iš visų erškėtuogių vaisių, PE-B – paruoštų iš erškėtuogių vaisių pašalinus sėklas) aktyvumas žmogaus leukocitams ir pirminiams chondrocitams. PE-B pasižymėjo ryškesniu antiuždegiminiu poveikiu. PE-A ir PE-B pasižymėjo skirtingomis biologinėmis savybėmis, kadangi jų sudėtyje randami skirtingi komponentai (1 lentelė). PE-B sudėtyje buvo didesnė ursolinės, betulino rūgšties, GLGPG ir dokozaheksaeno rūgšties koncentracija. Ursolinė ir betulino rūgštys, omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys, bet ne beta karotenas, vitaminai C ar E pasižymėjo antiuždegiminėmis savybėmis (34, 35). Pašalinus sėklas iš paprastųjų erškėčių vaisių, gauta didesnė alfa tokoferolio ir GLGPG koncentracija – pastarieji pasižymi antiuždegiminėmis savybėmis (21). Pašalinus sėklas iš paprastųjų erškėčių, gauta didesnė antiuždegiminėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų koncentracija. Taip pat išaiškėjo, kad sėklose gausu riebalų rūgščių, kurios gali dalyvauti uždegiminių mediatorių, tokių kaip prostaglandinai, gamyboje.
Taip pat tirta, kaip skirtingai paruošti paprastųjų erškėčių preparatai (PE-A ir PE-B) veikia kraujo ląsteles.
Nustatyta, kad PE-A ir PE-B sumažino chemokinų ir citokinų sekreciją LPS/IFN-γ aktyvintuose leukocituose, įskaitant CCL5/RANTES, CXCL10/ IP-10. Panašus poveikis stebėtas ir IL ir citokinų sekrecijai: gerokai sumažėjo IL-6 ir IL-12 sekrecija, ypač didinant erškėtuogių miltelių dozuotę, o IL-10, IL-1 ir TNF-α buvo išskiriami didesnėmis koncentracijomis.
Didžiausias efektas stebėtas transkripcijai, kadangi genų ekspresijos lygiai buvo paveikti PE-A ir PE-B. Paveikus chondrocitus IL-1, ir PE-A, ir PE-B sumažino MMP-1, MMP-3, MMP-13 ir ADAMTS-4 ekspresiją. PE-A priklausomai nuo koncentracijos sumažino MMP-1 ir MMP-3 ekspresiją >50 proc., o MMP-13 ekspresija buvo sumažinta 90 proc. didžiausios PE-A koncentracijos metu. Šie pokyčiai sietini su uždegimo sukelto pažeidimo ir kremzlės erozijų mažinimu (1).
Siekdami įvertinti erškėtuogių miltelių poveikį osteoartrito biožymenims, tyrėjai atliko svarbiausių sudėtinių dalių analizę. Atliktos 3 analizės, kurios parodė PE-A ir PE-B efektą leukocitams baltymų ir genų lygmenyje:
● PE-A ir PE-B modifikuoja didelę osteoartrito biožymenų įvairovę;
● PE-B pasižymėjo stipresniu efektu osteoartrito biožymenims, palyginti su PE-A.
Baigus šį tyrimą, prieita prie išvados, kad PE-B pasižymi stipresnėmis kremzles apsaugančiomis ir antiuždegiminėmis savybėmis, palyginti su PE-A. Taip pat nuspręsta, kad preparatų, paruoštų kaip PE-B, vartojimas mažesnėmis dozėmis nei PE-A turėtų didesnį efektą gydant osteoartritą. Tai patvirtina ir kiti atlikti tyrimai, kuriuose nustatyta, kad skiriant preparatus, paruoštus kaip PE-B, tik pusę įprastos dozės, atitiko visos PE-A dozės efektyvumą gydant pacientus, sergančius simptominiu osteoartritu (36). Erškėtuogių milteliai, paruošti iš paprastųjų erškėčių, atkuria ląstelinę homeostazę žmogaus leukocituose ir chondrocituose. Remiantis atliktų klinikinių tyrimų duomenimis, ruošiant preparatus iš paprastųjų erškėčių vaisių be sėklų, pasiekiamas geresnis osteoartrito gydymo ir prevencijos efektas
Apibendrinimas
Kasdienis erškėtuogių miltelių vartojimas sumažina periferinių neutrofilų ir monocitų chemotaksį ir C reaktyviojo baltymo koncentraciją kraujyje sveikiems bei osteoartritu sergantiems pacientams (4). Tai natūralus būdas palengvinti sąnarių skausmus, kuo ilgiau išlaikyti sąnario funkcijas, užkirsti kelią ligos progresavimui.
Siekiant pasiekti optimaliausią rezultatą, erškėtuogių miltelius rekomenduojama vartoti nuolat. Poveikis juntamas jau po 3 savaičių. Biologiškai aktyvios erškėtuogių miltelių medžiagos inhibuoja NO ir prostaglandinų E2 gamybą makrofaguose ir leukocituose, taip sumažindamos citokinų, tokių kaip TNF-α, interferono-γ, interleukinų, sekreciją. Dėl Rosa canina vaisių antioksidacinių, antiuždegiminių savybių erškėtuogių milteliai efektyviai slopina osteoartrito sukeltus sąnarių ir nugaros skausmus.
Erškėtuogių miltelius taip pat patartina vartoti, jei sąnariai susiduria su didesniu krūviu, aktyviai sportuojantiems, turintiems antsvorio asmenims. Tai leidžia apsaugoti sąnarius nuo galimo pažeidimo.
Šaltinis: "Internistas"