Odos pamėlynavimas

Simptomai
Susijusios ligos

Odos pamėlynavimas, dar vadinamas cianozė, yra būklė, kai oda ir gleivinės įgauna mėlyną arba purpurinę spalvą. Tai atsiranda dėl deguonies trūkumo kraujyje arba dėl kraujotakos sutrikimų. Dažniausiai cianozė pastebima lūpų, pirštų ir pirštų galiukų srityse. Pamėlynavimo priežastys gali būti įvairios: kvėpavimo takų ligos, širdies sutrikimai, kraujo ligos ar net hipotermija.

Jei cianozė yra staiga ir kartu su kitais simptomais, tokiais kaip dusulys ar krūtinės skausmas, būtina skubiai kreiptis į gydytoją. Diagnostika apima fizinį tyrimą, kraujo tyrimus ir, jei reikia, vaizdo tyrimus, kad būtų nustatyta tiksli priežastis. Gydymas priklauso nuo pagrindinės ligos ir gali apimti deguonies terapiją, vaistus ar kitus medicininius įsikišimus. Svarbu atkreipti dėmesį į šiuos simptomus ir laiku reaguoti į juos.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka |Vilniaus Universitetas | Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Rašyti komentarą