Košmarai

Simptomai
Susijusios ligos

Košmarai yra nemalonūs sapnai, kurie dažnai sukelia baimę, nerimą ar diskomfortą. Jie gali būti susiję su stresu, trauminiais įvykiais ar netgi kasdieniais gyvenimo iššūkiais. Košmarai dažniausiai pasireiškia miego REM (greitojo akių judėjimo) fazėje, kai sapnai yra intensyviausi. Tyrimai rodo, kad košmarai gali turėti emocinį poveikį, trukdydami miegui ir pabloginantys bendrą savijautą.

Dažniausiai pasitaikantys košmarų siužetai apima persekiotojus, kritimą ar netektį. Vaikai dažnai patiria košmarus, tačiau suaugusieji taip pat gali būti jų aukos. Košmarai gali būti signalas, kad asmuo patiria psichologinį stresą ar nesprendžiamas problemas. Norint sumažinti košmarų skaičių, rekomenduojama laikytis sveikos miego higienos, kaip reguliaraus miego grafiko ir atsipalaidavimo praktikų. Taip pat gali padėti terapija, ypač jei košmarai yra susiję su trauma.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka |Vilniaus Universitetas | Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Rašyti komentarą