Aflatoksinais ir kitais mikotoksinais užteršto maisto toksinis poveikis
Anatomija
Aflatoksinai ir kiti mikotoksinai, patekę į žmogaus organizmą per užterštą maistą, gali paveikti kelias sistemas ir organus. Pirmiausia, kepenys yra labiausiai pažeidžiama sritis, nes jos atsakingos už detoksikaciją ir medžiagų apykaitą. Aflatoksinai sukelia hepatoceliulinę nekrozę, kepenų cirozę ir gali prisidėti prie kepenų vėžio. Be to, šie toksinai gali paveikti imuninę sistemą, mažindami organizmo atsparumą infekcijoms. Virškinimo sistema taip pat gali būti paveikta, sukeliant įvairius simptomus, tokius kaip vėmimas ir viduriavimas.
Ligos aprašymas
Aflatoksinai yra natūralūs mikotoksinai, kuriuos gamina pelėsiai, tokie kaip Aspergillus flavus ir Aspergillus parasiticus. Šie toksinai gali užteršti maisto produktus, tokius kaip riešutai, grūdai, prieskoniai ir kt. Aflatoksinų poveikis žmogaus sveikatai gali būti itin rimtas, sukeliant tiek ūmus, tiek lėtinius simptomus. Liga yra svarbi, nes ji gali sukelti sunkius sveikatos sutrikimus, įskaitant kepenų vėžį, ir turi didelę įtaką visuomenės sveikatai visame pasaulyje, ypač besivystančiose šalyse.
Ligos priežastis
Pagrindinė aflatoksinų liga yra susijusi su maisto užteršimu šiais mikotoksinais. Aflatoksinai dažniausiai patenka į organizmą per maistą, kuris buvo laikomas netinkamomis sąlygomis arba buvo pažeistas. Be to, tam tikri rizikos faktoriai, tokie kaip prasta maisto sauga ir saugojimas, gali padidinti užteršimo tikimybę. Mechanizmai, per kuriuos aflatoksinai veikia organizmą, apima ląstelių DNR pažeidimus, kas gali sukelti mutacijas ir vėžinių ląstelių formavimąsi.
Rizikos faktoriai
- Maisto saugos ir laikymo praktikos: netinkamas maisto laikymas, didelė drėgmė ir šiluma gali padidinti aflatoksinų augimo riziką.
- Pelėsių užteršimas: maisto produktai, ypač grūdai ir riešutai, gali būti užteršti pelėsiais, kurie gamina aflatoksinus.
- Žemės ūkio praktikos: prastos žemės ūkio praktikos, tokios kaip netinkamas derliaus nuėmimas ar laikymas, gali padidinti riziką.
Simptomai
- Pagrindiniai simptomai gali apimti pykinimą, vėmimą, pilvo skausmą ir viduriavimą. Sunkesniais atvejais gali pasireikšti kepenų funkcijos sutrikimai, gelta, ir netgi kepenų nepakankamumas. Lėtinė eksponacija gali sukelti ilgalaikius sveikatos sutrikimus, tokius kaip kepenų vėžys.
Diagnostika
Ligos diagnozė dažniausiai remiasi anamnezės rinkimu, klinikinių simptomų vertinimu ir laboratoriniais tyrimais. Galimi tyrimai apima kraujo tyrimus, kurie gali parodyti kepenų funkcijos sutrikimus, taip pat specializuotus testus, skirtus aflatoksinų buvimui nustatyti. Kepenų biopsija gali būti atliekama, jei yra įtarimų dėl sunkių pažeidimų.
Gydymas
Gydymas priklauso nuo ligos sunkumo ir simptomų. Ūminiais atvejais gali būti taikoma simptominė terapija, siekiant palengvinti simptomus. Sunkesniais atvejais, pavyzdžiui, esant kepenų nepakankamumui, gali prireikti hospitalizacijos ir intensyvios priežiūros. Nors specifinių antidotų aflatoksinams nėra, galima naudoti įvairius detoksikacijos metodus, tokius kaip aktyvintos anglies vartojimas. Prevencinės priemonės, tokios kaip maisto saugos praktikos gerinimas ir švietimas apie aflatoksinų riziką, taip pat yra svarbios siekiant sumažinti ligos paplitimą.
Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas