Ar glikeminis indeksas gali būti laikomas metabolinių ir kraujagyslinių ligų prognostiniu žymeniu?
Įvadas
Kiekvienais metais vis didesniam skaičiui žmonių diagnozuojamas nutukimas ir cukrinis diabetas (CD) (1). Abi minėtos metabolinės būklės yra susijusios su padidėjusia kardiovaskulinių ligų ir mirties rizika. Kadangi insulino sekrecija ir po valgio padidėjanti gliukozės koncentracija kraujyje (postprandinė glikemija) labiausiai priklauso nuo su maistu suvartotų angliavandenių, manoma, kad šios maisto medžiagos gali turėti įtakos įvairių lėtinių ligų išsivystymui. Klinikinė postprandinės glikemijos svarba pasaulyje šiuo metu pripažinta daugelio sveikatos priežiūros institucijų (2, 3). Yra žinoma, kad postprandinė glikemija ir insulino sekrecijos intensyvumas kinta priklausomai nuo suvartoto maisto, o tiksliau nuo to, koks kiekis visiškai įsisavinamų angliavandenių yra maiste. Remiantis šiais duomenimis, rekomenduojama vartoti mažo glikeminio indekso angliavandenius, kurie nesukelia tokio ryškaus posprandinės glikemijos padidėjimo ir mažiau didina kardiometabolinių ligų riziką. Ar glikeminis maisto produktų indeksas turi įtakos žmonių sveikatos būklei, buvo domimasi jau seniai. Publikuota daug epidemiologinių ir intervencinių tyrimų duomenų apie glikeminį indeksą ir jo įtaką metabolinių ir kardiovaskulinių ligų rizikai tiek pacientams, sergantiems 2 tipo CD, tiek sveikiems asmenims. Šiame straipsnyje pateikiama trumpa atliktų klinikinių studijų apžvalga.
Glikeminis indeksas ir gliukozės homeostazė
Glikeminio indekso ir CD išsivystymo rizikos sąsajos analizuotos daugelyje prospektyvinių tyrimų. Didžiausiuose jų bei tyrimų metaanalizėse gauta pakankamai svarių įrodymų, kad dieta, kurioje yra daug didelį glikeminį indeksą turinčių produktų, gerokai padidina CD išsivystymo riziką (4, 5).
Epidemiologiniai prospektyviniai tyrimai ir diabeto rizika
Per pastaruosius 5 metus publikuota nemažai prospektyvinių tyrimų metaanalizių, kuriose buvo analizuojama glikeminio indekso ar glikeminės apkrovos įtaka CD išsivystymo rizikai. Glikeminė apkrova apskaičiuojama pagal formulę: glikeminė apkrova = konkretaus produkto glikeminis indekas, padaugintas iš angliavandenių kiekio produkte.
Neseniai atliktos ir publikuotos 3 metaanalizės. Pirmoji atlikta 2008 metais. Jos metu buvo išanalizuoti 40 129 naujai diagnozuoti CD atvejai iš 37 prospektyvinių kohortinių tyrimų, trukusių 4–20 metų (4–6). Metaanalizės autoriai teigia, kad dieta, sudaryta iš mažą glikeminį indeksą ar mažą glikeminę apkrovą turinčių maisto produktų, yra nepriklausomai susijusi su sumažėjusia 2 tipo CD rizika. Nustatyta, kad metabolinių ligų rizika sumažėja panašiai, kaip su maistu vartojant daug nesmulkintų grūdinių kultūrų ir maistinių skaidulų.
2011 metais pristatytoje metaanalizėje (5) analizuoti duomenys iš 13 prospektyvinių kohortinių tyrimų. Nustatyta, kad vartojamų produktų glikeminis indeksas neabejotinai yra susijęs su 2 tipo CD rizika. Sumažinus didelį glikeminį indeksą turinčių maisto produktų kiekį dietoje, gali pavykti išvengti CD išsivystymo ar pagerinti jau sutrikusią glikemijos kontrolę.
Trečioji Livesey ir kolegų atlikta metaanalizė publikuota 2013 metais (6). Išanalizavus 24 kohortinių tyrimų duomenis, nustatyta, kad glikeminė apkrova vidutiniškai sudaro 60–280 g/d. (tais atvejais, kai per parą suvartojama 2 000 kcal). Visiškai koreguotame metaanalizės modelyje nustatyta, kad 100 g glikeminė apkrova 1,45 karto padidina 2 tipo CD išsivystymo riziką. Atmetus įvairių veiksnių poveikį 2 tipo CD išsivystymui, nustatyta, kad minėtos metabolinės ligos rizika statistiškai reikšmingai padidėja tuomet, kai suvartojant 2 000 kcal/d., glikeminė apkrova yra daugiau nei 95 g. Didesnis ryšys tarp glikeminės apkrovos dydžio ir 2 tipo CD išsivystymo buvo nustatomas moterims ir baltosios rasės atstovams. 2010 metais atliktas labai didelės apimties prospektyvinis tyrimas EPIC-NL (angl. European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition – Netherlands), kuriame dalyvavo 37 846 tiriamieji. Tiriamųjų amžius įtraukimo į studiją metu buvo 21–70 metų, nė vienam asmeniui nebuvo diagnozuotas CD. Tyrimas padalytas į 2 dalis: Prospect- EPIC ir MORGEN-EPIC. Per 10 stebėjimo metų diagnozuota 915 naujų 2 tipo CD atvejų. Išanalizavus pacientų dietoraščius, nustatyta, kad 2 tipo CD dažniau išsivystydavo tiems pacientams, kurių dietoje buvo daugiau didelį glikeminį indeksą turinčių maisto produktų ir mažiau skaidulinių medžiagų. Svarbią įtaką diabeto rizikai turėjo ir angliavandenių kiekis bei jų pobūdis.
EPIC-NL tyrimo autoriai 2013 metais atliko atvejo-kohortos tyrimą 8 Europos šalyse. Buvo analizuojami 16 835 atsitiktine tvarka atrinktų savanorių ir 12 403 pacientų, kuriems diagnozuotas 2 tipo CD, duomenys. Įdomu tai, kad šio tyrimo rezultatai buvo visiškai priešingi EPIC-NL tyrimo rezultatams. Nenustatyta statistiškai reikšmingo ryšio tarp maisto produktų glikeminio indekso, glikeminės apkrovos, suvirškinamų angliavandenių kiekio maiste ir 2 tipo CD išsivystymo rizikos. Būtina pabrėžti, kad pastarasis tyrimas atliktas pagal atvejo-kohortos tyrimų metodiką, o suvartotų maisto produktų glikeminis indeksas ir glikeminė apkrova nustatoma remiantis pacientų atsakymais į užduodamus klausimus (t. y. nestandartizuotais metodais) (7).
Zhangas su kolegomis prospektyviniame kohortiniame tyrime bandė nustatyti, ar iki nėštumo moters vartojamų maisto produktų glikeminis indeksas ir glikeminė apkrova bei augalinės kilmės maistinių skaidulų kiekis dietoje yra susijęs su gestacinio diabeto išsivystymo rizika (9). Tyrime dalyvavo 13 110 moterų. Per 8 stebėjimo metus 758 moterims diagnozuotas gestacinis diabetas. Nustatyta, kad dieta, kurioje buvo mažiau didelį glikeminį indeksą turinčių maisto produktų, buvo susijusi su mažesne gestacinio diabeto išsivystymo rizika.
Remiantis turimais duomenimis apie 2 tipo CD patogenezę, iškelta hipotezė, kad galbūt 2 tipo CD išsivystymą labiausiai skatina didelis angliavandenių kiekis dietoje tam tikrais gyvenimo periodais (pvz., paauglystėje). Į šį klausimą pabandė atsakyti Goletzke su kolegomis. Jie atrinko 226 paauglius iš tyrimo DONALD (121 9–14 metų mergaitę ir 105 10–15 metų berniukus). Tyrimas truko 12,5 metų, taigi tyrimo pabaigoje tiriamieji buvo 18–36 metų. Tyrimo autoriai pastebėjo, kad paauglystėje vartojami didelį glikeminį indeksą turintys maisto produktai buvo susiję su daug didesne atsparumo insulinui ir 2 tipo CD išsivystymo rizika.
Taigi beveik visose publikuotose prospektyvinių tyrimų metaanalizėse, išskyrus 1 kohortinį tyrimą, nustatyta, kad didelį glikeminį indeksą turintys maisto produktai dietoje buvo susiję su didesne 2 tipo CD išsivystymo rizika. Minėtas ryšys pastebėtas analizuojant ir specifines tiriamųjų grupes – nėščiąsias ir paauglius.
Atsitiktinės imties, placebu kontroliuojamų klinikinių tyrimų, kuriuose analizuotos mažą glikeminį indeksą turinčios dietos gydant 2 tipo CD, rezultatų apžvalga
Publikuota nemažai atsitiktinės imties, placebu kontroliuojamų klinikinių tyrimų metaanalizių, kuriose vertinta mažą glikeminį indeksą turinčių dietų įtaka glikemijos kontrolei ir 2 tipo CD gydymui.
Livesey ir kolegų 2008 metais atliktoje metaanalizėje nustatyta, kad 1 savaitę ir ilgiau skiriant dietą, sudarytą iš mažą glikeminį indeksą turinčių maisto produktų, įsisavinamas mažesnis kiekis greitai metabolizuojamų angliavandenių, vietoj jų padidėja baltymų, bet ne riebalų įsisavinimas (11). Tai turi teigiamą poveikį glikemijos kontrolei. Tų pačių autorių 2005 metais publikuotoje metaanalizėje surinkti duomenys iš 45 kontroliuojamų tyrimų, kuriuose iš viso dalyvavo 972 tiriamieji. Nustatyta, kad mažesnio glikeminio indekso dietos buvo susijusios su mažesne glikemija nevalgius ir glikuotų baltymų kiekiu kraujyje.
Thomas ir Elliottas publikavo kitą metaanalizę, kurioje buvo analizuojami 12 atsitiktinės imties, kontroliuojamų tyrimų (iš viso 612 diabetu sergančių tiriamųjų) duomenys (13). Visiems tiriamiesiems 4 savaites ir ilgiau buvo skiriama dieta, sudaryta iš mažą arba didelį glikeminį indeksą turinčių maisto produktų. Nustatyta, kad mažo glikeminio indekso dietos padėdavo sumažinti glikozilinto hemoglobino kiekį kraujyje ir pagerinti CD sergančių pacientų glikemijos kontrolę.
Metaanalizėje, kurioje buvo analizuojami 6 mėnesius ir ilgiau trukę atsitiktinės imties, kontroliuojami tyrimai, nustatyta, kad mažo glikeminio indekso dietos taip pat efektyviai padėdavo kontroliuoti glikemiją, kaip ir dietos su sumažintu angliavandenių ir padidintu baltymų kiekiu arba Viduržemio jūros dietos (14).
Remiantis atliktų klinikinių tyrimų ir jų metaanalizių duomenimis, mažo glikeminio indekso ar mažos glikeminės apkrovos dietos yra įtraukiamos į įrodymais pagrįstas 2 tipo CD gydymo rekomendacijas, parengtas Kanados diabeto asociacijos (15), Amerikos diabeto asociacijos (18), Didžiosios Britanijos diabeto asociacijos (17), Tarptautinės diabeto federacijos (2) ir Europos diabeto studijų asociacijos (18).
Nepaisant įrodymų apie maisto produktų glikeminio indekso svarbą metabolinių ligų rizikai, Aziz su kolegomis visai neseniai paskelbė publikaciją, kurioje teigiama, kad vis dėlto nereikėtų glikeminio indekso žymėti maisto produktų etiketėse (19). Tokios išvados padarytos dėl to, kad dauguma apklaustų savanorių teigė neskiriantys pakankamai dėmesio produktų etikečių nurodomai informacijai. Dėl šiuo metu esančios maisto produktų ženklinimo tvarkos neįmanoma pakankamai aiškiai išskirti glikeminio indekso vertės iš kitos etiketėje esančios informacijos. Taip pat pastebėta, kad net ir pradėjus dažniau etiketėse žymėti glikeminį indeksą, daugumos apklaustų žmonių mitybos įpročiai mažai pasikeitė. Mokslininkų teigimu, svarbiausia šiuo metu yra suteikti daugiau informacijos žmonėms apie tai, kas yra glikeminis indeksas ir kokia yra jo svarba metaboliniams procesams.
Glikeminis indeksas ir kardiovaskulinės širdies ligos rizika
Periferinių audinių atsparumas insulinui yra vienas didžiausių išeminės širdies ligos ir aterosklerozės rizikos veiksnių (21). Atskiru ir nepriklausomu aterosklerozės sukeltų ligų rizikos veiksniu laikoma aukšta postprandinė glikemija ir insulino sekrecijos svyravimai. Epidemiologiniuose tyrimuose nustatyta, kad kardiovaskulinių ligų rizika padidėja net ir tuomet, kai gliukozės koncentracija kraujyje yra padidėjusi, tačiau dar neatitinka CD kriterijų arba yra diagnozuojamas gliukozės toleravimo sutrikimas.
Epidemiologiniai prospektyviniai tyrimai
Glikeminio indekso ir kardiovaskulinių ligų rizikos ryšys buvo analizuojamas keliuose skirtinguose kohortiniuose ir populiaciniuose tyrimuose. Italijoje atliktas didelės apimties kohortinis tyrimas EPICOR (22). Jame dalyvavo 32 578 moterys ir 15 171 vyras. Tiriamieji stebėti 8 metus. Nustatyta, kad didelė glikeminė apkrova ir dieta, sudaryta iš didelį glikeminį indeksą turinčių maisto produktų, didino kardiovaskulinių ligų riziką moterims, bet ne vyrams.
Kitas didelės apimties kohortinis tyrimas atliktas Danijoje (23). 12 metų buvo stebimi 53 644 tiriamieji. Nustatyta, kad didelio glikeminio indekso angliavandeniai didino miokardo infarkto riziką.
Tyrime, kuriame 20 metų buvo stebima 82 tūkst. moterų, nustatyta, kad didelio glikeminio indekso dieta didina kardiovaskulinių ligų išsivystymo riziką (24).
Barclay su kolegomis atliko 37 kohortinių tyrimų metaanalizę, kurios išvadose teigiama, kad neginčijama asociacija tarp glikeminio indekso ar glikeminės apkrovos ir išeminės širdies ligos rizikos (4).
2012 metais publikuotoje metaanalizėje išanalizuoti duomenys iš visų iki 2012 metų atliktų prospektyvinių kohortinių tyrimų, kuriuose tirtas vartojamų maisto produktų glikeminio indekso ir glikeminės apkrovos ryšys su išemine širdies liga. 10 analizuotų tyrimų iš viso dalyvavo 240 936 tiriamieji. Nustatyta, kad didesnis glikeminis indeksas buvo susijęs su didesne kardiovaskulinių ligų rizika moterų, bet ne vyrų kohortose.
Ma su kolegomis pristatė panašius atliktos metaanalizės rezultatus (26). Jie išanalizavo 14 klinikinių tyrimų, kuriuose dalyvavo 229 213 tiriamųjų, rezultatus. Nustatytas aiškus ryšys tarp glikeminės apkrovos, glikeminio indekso ir mirtinų arba nemirtinų kardiovaskulinių ligų. Didelės glikeminės aprovos ir glikeminio indekso maisto produktai dietoje santykinę kardiovaskulinių ligų riziką didina 1,23 karto, mažesnės glikeminės apkrovos ir glikeminio indekso – 1,13 karto. Šiame tyrime taip pat pastebėta, kad didelį glikeminį indeksą ar apkrovą turintys maisto produktai kardiovaskulinių ligų riziką labiau didino moterims, o ne vyrams.
Taigi visuose kohortiniuose tyrimuose ir jų metaanalizėse nustatytas didelio glikeminio indekso ar glikeminės apkrovos maisto produktų dietoje ir padidėjusios kardiovaskulinių ligų rizikos ryšys. Kad ir kaip būtų keista, šis ryšys buvo stipriausias moterų grupėse.
Atsitiktinės imties, kontroliuojami klinikiniai tyrimai, kuriuose analizuotas glikeminio indekso ir kardiovaskulinių ligų rizikos veiksnių ryšys
Pagrindiniai kardiovaskulinių ligų rizikos veiksniai yra kraujo plazmos lipidai, kraujo plazmos plazminogeno aktyvatoriaus inhibitorius 1, C reaktyvusis baltymas (CRB) ir kraujospūdis.
Kraujo plazmos lipidai
Kraujo plazmos lipidai yra vieni pagrindinių kardiovaskulinių ligų rizikos veiksnių. Neseniai atlikta metaanalizė, kurioje buvo analizuojamas ryšys tarp mažą / didelį glikeminį indeksą turinčių maisto produktų dietoje ir plazmos lipidų koncentracijos (27). Nustatyta, kad laikantis dietos, kuri sudaryta iš mažą glikeminį indeksą turinčių maisto produktų ir gausaus skaidulinių medžiagų kiekio, sumažėja bendro cholesterolio ir mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekis kraujyje. Analizuojant kitas lipidų klases, nustatyta, kad taikant dietas su maža glikemine apkrova (o ne glikeminiu indeksu), pavykdavo sumažinti trigliceridų ir padidinti didelio tankio lipoproteinų kiekį kraujo plazmoje (šie rezultatai gauti klinikiniame tyrime, kuriame dalyvavo 878 moterys pomenopauziniu laikotarpiu) (28). Klinikiniame tyrime RISCK (21) nustatyta, kad pakeitus daug sočiųjų riebalų rūgščių turinčius maisto produktus mažą glikeminį indeksą turinčiais angliavandeniais, gerokai sumažėja bendro cholesterolio ir mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekis kraujyje tiriamiesiems, kurie turi didelę riziką išsivystyti metaboliniam sindromui.
Kraujo plazmos plazminogeno aktyvatoriaus inhibitorius 1 ir CRB didina ūminių koronarinių sindromų riziką
Kraujo plazmos plazminogeno aktyvatoriaus inhibitorius 1 (PAI-1) yra vienas kraujagyslinę trombozę skatinančių veiksnių. Laikoma, kad tai yra vienas kardiovaskulinių ligų rizikos veiksnių. Keliuose atsitiktinės imties, kontroliuojamuose tyrimuose nustatyta, kad dietos, sudarytos iš mažą glikeminį indeksą turinčių maisto produktų, padeda sumažinti kraujo plazmos PAI-1 kiekį kraujyje nutukusiems ar antsvorio turintiems pacientams (29, 30). 10 savaičių trukusiame tyrime mažą glikeminį indeksą turinti dieta buvo skiriama 44 nutukusioms moterims (30). Kontrolinės grupės moterys maitinosi didelį glikeminį indeksą turinčiais maisto produktais. Nustatyta, kad mažą glikeminį indeksą turinti dieta padėjo sumažinti kraujo plazmos PAI-1 kiekį. Teigiamas efektas pastebėtas skiriant mažo kaloringumo dietą, sudarytą iš mažą glikeminį indeksą turinčių angliavandenių ir didesnio kiekio baltymų (29). Ši dieta padėjo sumažinti kraujo plazmos PAI-1 kiekį labiau nei didelio glikeminio indekso dieta.
Kadangi mažo glikeminio indekso dieta sumažina kraujo plazmos PAI-1 kiekį alkio metu, ji gali būti naudinga padedant sumažinti kardiovaskulinių ligų riziką nutukusiems ir diabetu sergantiems pacientams.
Klinikinių tyrimų metu pastebėta, kad skiriant dietas, sudarytas iš mažą glikeminį indeksą turinčių maisto produktų, mažėja hormonams jautraus CRB kiekis kraujyje. Tyrime DIOGENES dalyvavo 932 nutukę asmenys iš 8 Europos šalių (31). Nustatyta, kad dieta, sudaryta iš mažą glikeminį indeksą turinčių maisto produktų, padėjo labiau sumažinti hormonams jautraus CRB kiekį kraujyje nei dieta, kurioje gausu didelį glikeminį indeksą turinčių angliavandenių.
1 metus trukusiame Kanadoje atliktame tyrime nustatyta, kad net ir nedidelis glikeminio indekso pokytis (pvz., nuo 63 iki 55) padeda gerokai sumažinti hormonams jautraus CRB kiekį kraujyje 2 tipo CD sergantiems pacientams (32).
Kraujospūdis
Vaikystėje ir paauglystėje padidėjęs kraujospūdis yra nepriklausomas kardiovaskulinių ligų rizikos veiksnys sulaukus vyresnio amžiaus. Dėl ankstyvuoju gyvenimo laikotarpiu padidėjusio kraujospūdžio atsiranda mikro įtrūkimų kraujagyslėse, skatinamas aterosklerozės vystymasis. Į Gopinath ir kolegų tyrimą įtraukti 858 12 metų vaikai (422 mergaitės ir 436 berniukai) (33). Stebėjimas truko nuo 2005 iki 2011 metų. Tyrėjai nustatė, kad, sumažinus angliavandenių, ypač turinčių didelį glikeminį indeksą / apkrovą kiekį dietoje, sumažėja kraujospūdis. Minėtas poveikis buvo stipresnis mergaičių grupėje.
Apibendrinimas
Kadangi kiekvienais metais vis daugėja sergančiųjų metabolinėmis ir kardiovaskulinėmis ligomis, reikia imtis visų įmanomų priemonių, padedančių išvengti šių ligų. Vienas svarbiausių tikslų yra sumažinti su padidėjusia postprandine glikemija susijusių nepageidaujamų reiškinių riziką. Visos pastangos turi būti dedamos siekiant sumažinti staigų gliukozės koncentracijos kilimą po valgio. Mažo glikeminio indekso / apkrovos dietos – puikus pasirinkimas. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad taikant dietas, sudarytas iš mažą glikeminį indeksą (glikeminę apkrovą) turinčių maisto produktų, galima gerokai sumažinti 2 tipo CD ir kardiovaskulinių ligų riziką. Be to, dietos, sudarytos iš mažą glikeminį indeksą (glikeminę apkrovą) turinčių maisto produktų, padeda pagerinti glikemijos kontrolę pacientams, sergantiems CD. Galiausiai dietos, sudarytos iš mažą glikeminį indeksą (glikeminę apkrovą) turinčių maisto produktų, padeda sumažinti kraujospūdį, subalansuoti kraujo lipidus, sumažinti uždegiminių baltymų (tokių kaip CRB) kiekį kraujyje.
Šaltinis: "Internistas".