Disacharidas
Disacharidas – du monosacharidai, susijungę glikozidiniu ryšiu. Jie sudaryti iš dviejų vienodų ar skirtingų monosacharidų molekulių. Gamtoje savarankiškai egzistuojančių sacharidų nėra daug. Dažniausiai pasitaiko tokių disacharidų: maltozė, celobiozė, laktozė, sacharozė, trehalozė. Daug daugiau gamtoje randama disacharidų fragmentų, įeinančių į daugelį augalinės ir bakterinės kilmės glikozidų. Disacharidai yra hemiacetaliai, t. y. O-glikozidai, kur antrosios molekulės likutis yra aglikonas. Hemiacetaliai lengvai hidrolizuoja, todėl iš disacharidų susidaro monosacharidai: maltozė skyla į dvi gliukozės molekules; sacharozė skyla į gliukozę ir fruktozę.
Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė