Lipazė
Tai – hidrolazių klasės riebalus skaidantis fermentas (EC 3.1.1), kurio veikimo optimalus pH – 8–9, hidrolizuoja trigliceridų 1,3 (a) esterinius ryšius. Susidaro laisvosios riebalų rūgštys ir 2 (p) monogliceroliai. Žarnyne laisvojo glicerolio beveik nesusidaro. Lipazė veikia emulsintų riebalų lašelių paviršiuje, todėl jos veiksmingumas priklauso nuo žarnyne esančių tulžies rūgščių, kaip emulsiklių, kiekio. Kasos lipazės geriausiai skaido triacilglicerolius (trigliceridus), blogiau – diacilglicerolius (digliceridus) ir visai neskaido monoacilglicerolių (monogliceridų). Šis fermentas gerai skaido a(1,3) ir neskaido b(2) esterinių ryšių. Be to, kasos lipazė geriausiai skaido trigliceridus, į kurių sudėtį įeina neilgos grandinės ir sočiosios riebalų rūgštys. Ilgėjant riebalų rūgščių grandinei, kasos lipazės aktyvumas mažėja, tačiau nebekinta, kai riebalų rūgščių grandinėje yra 12–14 C atomų. Taigi veikiant kasos lipazei, susidaro a(2) – monoacilglicerolis ir dvi laisvosios riebalų rūgštys.
Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė