Maisto medžiagų pasisavinimo sutrikimas
Maisto medžiagų pasisavinimo sutrikimas yra būklė, kai organizmas negali tinkamai įsisavinti maisto medžiagų, tokių kaip baltymai, riebalai, angliavandeniai, vitaminai ir mineralai. Tai gali lemti įvairios priežastys, įskaitant virškinimo trakto ligas, pavyzdžiui, celiakiją, Krono ligą ar pankreatitą. Taip pat pasisavinimo sutrikimą gali sukelti chirurginės procedūros, vaistai ar genetinės ligos.
Simptomai dažnai apima svorio kritimą, nuovargį, viduriavimą, pilvo skausmus ir odos problemas. Dėl nepakankamo maisto medžiagų įsisavinimo gali išsivystyti anemija, osteoporozė ar kitos sveikatos problemos. Diagnostika paprastai apima kraujo tyrimus, išmatų analizę ir vaizdinius tyrimus, kad būtų nustatyta tiksli priežastis. Gydymas priklauso nuo sutrikimo pobūdžio ir gali apimti dietos pokyčius, vaistus ar maisto papildus. Svarbu kreiptis į gydytoją, jei įtariate, kad turite šią būklę.
Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka |Vilniaus Universitetas | Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas