Nepageidaujamos reakcijos į maistą: terminologija, klasifikacija, diagnostika
Gyd. Sandra Strainienė,dr.Laura Malinauskienė
Įvadas
Penktadalis populiacijos pasaulyje skundžiasi negalavimais, atsiradusiais suvalgius tam tikro maisto. Sveikatos priežiūros specialistai ir pacientai padidėjusio jautrumo maistui, alergijos maistui (AM) ir maisto netoleravimo (MN) terminus dažnai vartoja kaip sinonimus. Vaikų gastroenterologijoje terminai AM ir MN dažnai persipina, ypač aprašant alergiją karvės pieno baltymui (AKPB) ir karvės pieno netoleravimą. Tai yra būklės, kurios pasireiškia dėl skirtingų organizme vykstančių procesų. Svarbu atskirti alerginės ir nealerginės kilmės reakcijas bei funkcinius virškinimo trakto (VT) sutrikimus, nes jų ilgalaikės prognozės skiriasi. Terminas alergija neturėtų būti vartojamas be reikalo. Padidėjusiu jautrumu maistui (nepageidaujama reakcija į maistą) vadinamos visos reakcijos į maistą, nepriklausomai nuo jų išsivystymo mechanizmo. AM vadinamos būklės, kurios pasireiškia dėl imuninės sistemos reakcijų (priklausomų ar nepriklausomų nuo IgE, mišrių). Daugiausia diskusijų kelia termino maisto netoleravimas vartojimas. Naujausioje Pasaulio alergijos organizacijos (angl. World Allergy Organization – WAO) nomenklatūroje šio termino nėra. Vietoj jo vartojamas neimuninės kilmės padidėjusio jautrumo maistui terminas, kuris apima tiek dėl aiškių priežasčių atsirandančias reakcijas (fermentų trūkumo, farmakologines), tiek nespecifines dėl neaiškių priežasčių kylančias reakcijas. Norint išvengti painiavos, siūloma MN vadinti tik dėl angliavandenių (laktozės, fruktozės) virškinimo sutrikimų pasireiškiančius simptomus. Visos kitos maisto sukeltos reakcijos, kurių neįmanoma paaiškinti jokiais tyrimais, vadinamos maisto sukeltais negalavimais / simptomais.
Dažnai pirminės sveikatos priežiūros specialistai negali tinkamai diagnozuoti ir diferencijuoti ne IgE sukeltą AM dėl diagnostinių metodų trūkumo. Teigiamas provokacinis oralinis mėginys (POM) įrodo, kad simptomai yra sukelti maisto, tačiau neįrodo, ar simptomų atsiranda dėl imuninės sistemos reakcijų. Be to, daugumos maisto sukeliamų negalavimų patofiziologiniai mechanizmai nėra aiškūs. Tie patys simptomai gali būti sukelti tiek alergijos, tiek funkcinių VT sutrikimų. Šiame straipsnyje aptariami šiuo metu siūlomi vartoti nepageidaujamų reakcijų į maistą terminai, klasifikacija, paplitimas, detaliau apžvelgtos pagrindinės su maisto vartojimu susijusios ligos ir būklės.
Aktualumas
Pastaruosius 2 dešimtmečius didėja AM paplitimas. Daugėja AM atvejų vaikams ir jaunuoliams, ypač gyvybei pavojingų alerginių reakcijų (1). AM gali reikštis įvairiais klinikiniais požymiais. Dauguma jų nėra specifiniai, todėl AM būtina atskirti nuo nealerginės kilmės jautrumo maistui, infekcinių ir somatinių ligų. Nepageidaujamos reakcijos į maistą pasižymi simptomų bei jų trukmės, intensyvumo įvairove ir sudėtinga, daugialype etiologija. Net penktadalis populiacijos skundžiasi negalavimais, atsiradusiais suvartojus tam tikro maisto (2), todėl vis didėja visuomenės susidomėjimas AM ir MN. Pacientai, norėdami išsiaiškinti negalavimų priežastis, išleidžia daug pinigų specifinių IgG antikūnų maistui tyrimams, laikosi nepagrįstų dietų. Sveikatos priežiūros specialistai ir pacientai dažnai padidėjusio jautrumo maistui, AM ir MN terminus vartoja kaip sinonimus, tačiau iš tiesų tai yra skirtingos būklės, pasireiškiančios dėl skirtingų organizme vykstančių mechanizmų (3, 4). Itin svarbu atskirti nealerginės kilmės reakcijas nuo AM, nes šių sutrikimų ilgalaikės prognozės skiriasi ir alergijos terminas neturėtų būti vartojamas be reikalo.
AM ir kitų nepageidaujamų reakcijų į maistą paplitimas
Tikslų tikros AM paplitimą nustatyti sudėtinga dėl varijuojančios tyrimų metodikos, subjektyvių simptomų, diagnostikos metodų sudėtingumo. Be to, įvairiose šalyse atliktų epidemiologinių tyrimų metodai ir ištirtų asmenų amžius skiriasi. Tikrai žinoma, kad AM 2–3 kartus dažniau pasireiškia vaikams nei suaugusiesiems (2).
Atlikus apklausą Didžiojoje Britanijoje, net 20 proc. respondentų skundėsi MN, tačiau atlikus dvigubai aklus, placebu kontroliuojamus POM, tikros reakcijos stebėtos tik mažiau nei 2 proc. (5). Vokietijoje atlikto tyrimo duomenimis, trečdalis apklaustųjų skundėsi nepageidaujamomis reakcijomis į maistą, tačiau atlikus POM teigiami mėginiai nustatyti tik 3,6 proc., iš kurių daugiau nei du trečdaliai buvo sukelti IgE (6 ).
Pastaraisiais metais stebimas didėjantis AM paplitimas įvairiose šalyse (2, 7). JAV nuo 1997 iki 2007 metų AM paplitimas išaugo 18 proc., padaugėjo hospitalizacijos atvejų dėl AM ir anafilaksijos (1, 2). Daugiacentriame epidemiologiniame tyrime, kuris atliktas 15 Europos šalių, 5–20 proc. apklaustų suaugusiųjų nurodė esą alergiški maistui (1). Apie 25 proc. JAV šeimų mano, kad bent vienas šeimos narys yra alergiškas maistui. Metaanalizė parodė, kad tėvų pastebėtos jų vaikų AM dažnis svyruoja nuo 3 proc. iki 35 proc. Toks tėvų nurodomas paplitimas neatspindi realios padėties – provokaciniais mėginiais alergija patvirtinama 10 kartų rečiau. Įvairių autorių duomenimis, AM nustatoma 6–8 proc. mažų vaikų (iki 3 metų), 3–5 proc. vyresnių vaikų, 1–3 proc. suaugusiųjų (1, 2).
Taikant objektyvius tyrimo metodus (serologinius, POM), AM paplitimas populiacijoje yra apie 2,5–3 proc. (7). Kadangi labai mažai epidemiologinių tyrimų atliekami taikant dvigubai aklus, placebu kontroliuojamus POM, tikrasis AM paplitimas išlieka neaiškus ir svyruoja nuo 1 iki 10 proc. (2).
Klasifikacija ir terminologija
Nepageidaujamų reakcijų į maistą klasifikacija ir nomenklatūra turi spragų. Dėl jų kartais atsiranda painiavos, ypač tais atvejais, kai reakcija kyla dėl neaiškių priežasčių ar dėl su IgE nesusijusių procesų, kuriuos diagnozuoti yra sudėtinga (4). Čia pateikiama klasifikacija (1 pav.) pagal Europos alergologų ir klinikinių imunologų akademijos (angl. European Academy of Allergology and Clinical Immunology – EAACI) ir Pasaulio alergijos organizacijos (WAO) rekomendacijas.
Nepageidaujamomis reakcijomis į maistą / padidėjusiu jautrumu maistui vadinamos visos fiziologiškai neįprastos reakcijos, kurios atsiranda suvalgius tam tikro maisto produkto ar maisto priedo (2). Pagal EAACI patvirtintą padidėjusio jautrumo maistui nomenklatūrą (4, 8), skiriamos 2 pagrindinės didelės nepageidaujamų reakcijų grupės: imuninės / alerginės kilmės ir neimuninės / nealerginės kilmės. Be šių 2 grupių, dar yra išskiriama atskira toksinių reakcijų grupė (reakcijos kyla dėl didelio histamino kiekio sugedusiose skumbrinių šeimos žuvyse, solanino šviežiose bulvėse ir neprinokusiuose pomidoruose, maisto priedų) (2, 8, 9).
Imuninės kilmės reakcijoms priskiriama AM bei celiakija, neimuninės – MN bei neaiškios kilmės maisto sukelti simptomai (2). AM skirstoma į priklausomą nuo IgE, nepriklausomą nuo IgE ir mišrią. Apie kitų klasių (ne IgE) specifinių imunoglobulinų ir imuninių kompleksų vaidmenį AM patogenezėje trūksta duomenų (1, 2). WAO nomenklatūroje yra spraga – AM apibrėžiama kaip nuo IgE priklausomos maisto sukeltos reakcijos, o visos kitos reakcijos priskiriamos kitoms padidėjusio VT jautrumo reakcijoms (4, 9). Nepaminėta nuo IgE nepriklausoma AM, todėl dažnai nuo IgE nepriklausoma AKPB imama vadinti karvės pieno netoleravimu.
MN terminas turi daug prasmių ir interpretacijų. MN arba padidėjusiu jautrumu dažnai vadinamos visos reakcijos į maistą. Naujausioje 2001 metų EAACI (8) ir WAO (9) nomenklatūroje termino MN nėra. Vietoj jo vartojamas neimuninės kilmės padidėjusio jautrumo maistui (angl. non-allergic food hypersensitivity) terminas (1, 2). Dalis šių neimuninės kilmės reakcijų į maistą turi aiškų patofiziologinį mechanizmą. Tai fermentinės (dėl įgimto ar įgyto laktazės, fruktazės trūkumo) bei farmakologinės (dėl endogeninio ir egzogeninio histamino bei kitų biogeninių aminų poveikio) reakcijos. Kita dalis – nespecifinės organizmo reakcijos, kurių daugumos mechanizmai kol kas neaiškūs (dirgliosios žarnos sindromas (DŽS), kiti funkciniai VT sutrikimai, reakcijos į maistą dėl tam tikrų psichologinių ar elgsenos veiksnių).
Norint išvengti painiavos, šiuo metu MN siūloma vadinti tik angliavandenių, daugiausiai disacharidų (laktozės, fruktozės), virškinimo sutrikimus. Šiais atvejais MN terminas yra priimtinas, nes šios būklės nesusijusios su alerginėmis ar imunologinėmis ligomis (2–4). Tuo tarpu AM terminas turi būti vartojamas tik tuomet, kai simptomų atsiranda dėl imuninių mechanizmų. Vykstančiuose alergologų debatuose sutariama, kad neimuninės kilmės padidėjęs jautrumas maistui yra labai ilgas pavadinimas, kuriam reikėtų trumpesnio atitikmens (4). Šiuo metu siūlomi vartoti terminai pateikti 1 lentelėje (3).
Imuninės kilmės reakcijos į maistą AM
AM – tai padidėjęs imuninis organizmo atsakas į tam tikrą maisto produktą ar maisto priedą. Kaip minėta, AM gali būti priklausoma nuo IgE (greitojo tipo, I tipo), nepriklausoma nuo IgE (lėtojo tipo, jai reiškiantis dažniausiai vyksta IV tipo T limfocitų sukeltos reakcijos) bei mišri. Dalis ūminių alerginių reakcijų į maistą gali baigtis mirtimi. AM diagnostika yra sudėtinga. Diagnozuoti AM padeda anamnezė, laboratoriniai tyrimai, odos alerginiai mėginiai, šalintinė dieta (ŠD), POM. Odos mėginiai ir laboratoriniai tyrimai dažniausiai tik sustiprina AM įtarimą. Toliau taikoma ŠD, kuri parodo, ar simptomus sukelia maistas. Diagnozę galutinai patvirtina arba paneigia POM (1). Nuo IgE priklausomai alergijai diagnozuoti kraujo serume dažnai nustatomi specifiniai IgE antikūnai maisto alergenams. Kiekybiniai imuniniai metodai leidžia nustatyti alergenui specifinio IgE koncentraciją kraujo serume, įvertintą vienetais litre (IU/l) ir klase (I–VI klasės). Nors AM diagnozę galutinai patvirtina standartizuoti POM, mokslininkai stengiasi nustatyti tam tikras diagnostines specifinių IgE antikūnų kiekio ribas, kurios leistų išvengti provokacinių mėginių. Tam reikalingi išsamūs tyrimai, kurie leistų nustatyti diagnostines ribas daugeliui maisto alergenų (1, 10).
Nuo IgE priklausoma virškinimo organų AM
Didelis žarnyno gleivinės paviršius yra nuolat veikiamas svetimų medžiagų – nuo maisto baltymų, natūralios mikrofloros iki patogenų. Teoriškai bet koks maisto baltymas gali įjautrinti organizmą ir sukelti sistemines greito tipo reakcijas. Dažniausi alergenai yra vandenyje tirpūs glikopeptidai. 85 proc. visų AM vaikams sukelia karvės pienas (KP), kiaušiniai, žemės riešutai, sojos, riešutai, žuvis, moliuskai ir kviečiai (1, 2). Daugumai vaikystės alergijų, bėgant metams, išsivysto tolerancija. Dažniausi maisto alergenai suaugusiesiems yra žemės, lazdyno, graikiški riešutai, pistacijos, anakardžiai, jūros gerybės. VT simptomai dažniausiai prasideda praėjus nuo kelių minučių iki 2 val. po sąlyčio su maisto alergenu. VT simptomai dažnai reiškiasi su kitų organų sistemų (odos, kvėpavimo) alerginiais simptomais. Pykinimas, vėmimas, pilvo skausmas, pilvo diegliai dažniausiai atsiranda po 1–2 val., viduriavimas – po 2–6 val. Dažniausiai į gydytoją kreipiamasi dėl blogo apetito, blogo kūno masės augimo, pasikartojančių pilvo skausmų. Tiriant dažnai nustatomas padidėjęs bendrojo IgE ir specifinių IgE antikūnų kiekis kraujo serume, būna teigiami odos dūrio mėginiai (ODM) maisto alergenams (1, 2).
IgE sukelta lokalizuota AM vadinama burnos alergijos sindromu. Tai kontaktinės alergijos forma (gleivinių dilgėlinės atitikmuo), dažniausiai pažeidžianti burną ir ryklę. Pagrindiniai alergenai yra vaisiai ir daržovės – melionai, bananai, obuoliai, kiviai, pomidorai, porai. Klinikinių simptomų atsiranda labai greitai, neretai dar valgant. Jie tęsiasi apie 5–30 min. Būdingas lūpų, liežuvio, gomurio, ryklės niežėjimas, deginimas, tinimas, paraudimas, kartais – ausų niežėjimas. Burnos alergijos sindromas dažniausiai pasireiškia paaugliams ir suaugusiems asmenims, sergantiems sezoniniu alerginiu rinitu, alergiškiems žiedadulkėms. Simptomus sukelia karščiui neatsparūs šviežių vaisių ir daržovių alergenai, kurie kryžmiškai reaguoja su žiedadulkių alergenais. Pavyzdžiui, pacientams, alergiškiems beržų žiedadulkėms, simptomų gali atsirasti suvalgius šviežių morkų, obuolių, lazdynų riešutų, salierų, kriaušių, persikų (1, 2).
Nuo IgE nepriklausoma AM
Su IgE nesusijusi AM beveik visada atsiranda pirmaisiais gyvenimo mėnesiais ir tik retais atvejais nustatoma suaugusiesiems (2). Yra 3 pagrindinės klinikinės su IgE nesusijusios AM pasireiškimo išraiškos – maisto baltymų sukeltas enterokolitas (MBSE), maisto baltymų sukeltas proktokolitas (MBSP) ir maisto baltymų sukeltos enteropatijos.
MBSE yra netipinė reta ir sunkiai diagnozuojama liga, kuriai būdingi pasikartojantys vėmimo su ar be viduriavimo epizodai, praeinantys per 24 val. nuo maisto baltymo vartojimo nutraukimo (1, 2, 11). MBSE dažnis yra apie 0,34 proc. (2). Tikslus MBSE vystymosi mechanizmas nėra aiškus, tačiau manoma, kad tai ląstelinio imuniteto nulemta padidėjusio jautrumo reakcija. Pagrindiniai MBSE sukeliantys produktai yra karvės pienas (KP), sojos ir ryžiai. Maždaug trečdalis ligonių, sergančių KP ir sojų baltymų sukeltu enterokolitu, yra alergiški grūdams. Rečiau MBSE sukelia avižos ir kiti grūdai, saldžiosios bulvės, moliūgai, morkos, kiaušinio baltymas, pupos, vištiena, kalakutiena, žuvis ir bananai (2). Klasikiniai MBSE simptomai dažniausiai pasireiškia per pirmus 6 gyvenimo mėnesius (gali atsirasti iki 1 metų amžiaus) ir praeina iki 3 metų. Simptomų atsiranda per 1–4 savaites nuo KP arba sojų baltymų įtraukimo į kūdikio valgiaraštį. Pagrindiniai simptomai: pasikartojantis gausus vėmimas (tipiškai po 2 val.) su ar be viduriavimo (po 2–10 val., vidutiniškai po 5 val.) (1, 2, 12). Kartais simptomai staigiai pablogėja, išryškėja dehidratacijos, hipotenzijos, letargijos ar net šoko simptomai, panašūs į sepsį ar ūmų pilvą, praeinantys per 6–12 val. (2, 12). Tokie pacientai dažnai pradedami gydyti nuo sepsio, pilorinės stenozės ar paveldimos metabolinės ligos. Apie alerginę simptomų kilmę net nepagalvojama, nes kraujyje randama metabolinė acidozė, neutrofilija ir trombocitozė (1, 2). Apie 30 proc. kūdikių, sergančių MBSE, būdingos ir kitos alerginės ligos. Specifinių diagnostinių mėginių nėra. Daugiau nei 90 proc. atvejų ODM būna neigiami ir nenustatoma maistui specifinių IgE kraujo serume. Odos lopo mėginiai gali padėti diagnozuoti MBSE mažiems vaikams. POM laikomas auksiniu standartu diagnozuojant MBSE. Klinikinei diagnozei nustatyti dažniausiai reikia 6 MBSE epizodų. Diagnozės nustatymas gali užtrukti 8 mėnesius ir daugiau (2). Ligą įtarti galima, jei matoma, kad paciento būklė pagerėja greičiau nei tai įprasta esant sepsiui, infekciniam gastroenteritui ar chirurginėms būklėms.
MBSP yra gerybinė praeinanti naujagimių būklė, kuriai būdinga kraujo ir gleivių gyslelės išmatose (1, 2). Simptomų dažniausiai atsiranda 2–8 savaičių kūdikiui. Kadangi nebūna sisteminių simptomų, vėmimo, vaikas auga normaliai, ligą nesunku atskirti nuo kitų VT AM apraiškų, pasireiškiančių kolitu (1, 2). Iš visų kūdikių, sergančių šia liga, 50–60 proc. sudaro žindomi, likusieji – maitinami KP ar sojų mišiniais kūdikiai (1). Diagnozė nustatoma esant šviežio kraujo priemaišai išmatose ir nesant kitų sisteminių simptomų. Simptomai praeina pašalinus KP iš žindančios motinos raciono bei nutraukus pieno mišinių su KP vartojimą (2).
Maisto baltymų sukeltai enteropatijai būdingas užsitęsęs viduriavimas, steatorėja, vėmimas (60–70 proc.), ankstyvas sotumo jausmas, nepakankamas kūno masės augimas pirmaisiais gyvenimo mėnesiais (1, 2). Kartais nustatoma anemija, hipoproteinemija. Dėl baltymų netekimo enteropatijos gali atsirasti edemų. Dažniausiai kraujo tyrimas eozinofilijos nerodo, specifinių IgE antikūnų, bendrojo IgE kiekis normalus. Dažniausia priežastis kūdikiams – alergija KP baltymams, vyresniems vaikams – alergija sojoms, vištienai, žuviai, ryžiams (2). Šie maisto alergenai provokuoja ląstelinio imuniteto atsaką plonajame žarnyne, atsiranda nespecifinė gaurelių atrofija ir limfocitinė infiltracija. Panašus patologinis mechanizmas yra ir sergant celiakija, tačiau diferencinė diagnostika problemų nesukelia, nes maisto baltymų sukelta enteropatija prasideda dar nenujunkius ir neįvedus gliadino į racioną. Diagnozė nustatoma remiantis klinikiniais simptomais ir jų išnykimu pašalinus alergeną. Atliekant POM, vėmimas ir viduriavimas atsiranda po 40–72 val. Nevartojant maisto alergeno, simptomai išnyksta per 3–21 dieną. Liga dažniausiai netrunka ilgiau nei iki 3 metų (1, 2).
Mišri nuo IgE priklausoma ir nepriklausoma AM
Šios AM pavyzdžiai yra AKPB, eozinofilinis ezofagitas (EE) ir eozinofilinis gastroenteritas (EG). Nuo IgE priklausomomis ir nuo IgE nepriklausomomis VT alerginėmis ligomis suserga įvairaus amžiaus vaikai – tiek naujagimiai, tiek paaugliai.
AKPB yra neįprasta reakcija į KP baltymus, atsirandanti dėl vieno ar kelių baltymų sukeliamo imuninio atsako (3, 13). Tai yra viena dažniausių kūdikiams ir mažiems vaikams diagnozuojamų AM. Alergija gali atsirasti dėl tiesiogiai vartojamų pieno mišinių (PM) su KP bei netiesiogiai –dėl žindymo metu motinos vartojamų KP produktų (2). Pienas yra pagrindinis maistinių medžiagų šaltinis pirmuosius 6 gyvenimo mėnesius. Dauguma kūdikiams skirtų dirbtinių mišinių gaminami iš KP, todėl AKPB dažniausiai diagnozuojama vaikams, kurie maitinami dirbtiniais PM. AKPB diagnozuojama apie 0,5 proc. krūtimi maitinamų kūdikių ir 2–5 proc. KP mišiniais maitinamų kūdikių (3, 14). Nyderlanduose apie 7 proc. vaikų kreipiasi į šeimos gydytoją dėl simptomų, susijusių su KP vartojimu (15). VT simptomai, susiję su KP vartojimu, nustatomi 10–15 proc. KP mišiniais maitinamų kūdikių (3). Tuo tarpu funkciniai VT simptomai vargina net 50 proc. kūdikių. Funkciniais sutrikimais laikomi įvairūs su amžiumi susiję, lėtiniai ar pasikartojantys simptomai, nepaaiškinami struktūriniais ar biocheminiais sutrikimais.
AKPB gali būti nuo IgE priklausoma ir nepriklausoma. Tačiau nuo IgE nepriklausoma AKPB aptinkama rečiau. Nuo IgE priklausoma AKPB pasireiškia kaip dauguma kitų IgE alergijų: urtikarinis bėrimas, angioedema, vėmimas, viduriavimas ir anafilaksija (15 proc. atvejų) (2). AKPB gali pasireikšti ir respiraciniais simptomais, tokiais kaip lėtinis rinitas ar astma. Dirglumas, galvos svaigimas ir pilvo skausmai kartais yra vieninteliai AKPB požymiai (3, 4). Nuo IgE nepriklausomą AKPB atpažinti sunkiau. Ji dažniausiai pasireiškia gydymui atspariu gastroezofaginiu refliuksu, egzema, nuolatiniu kūdikio verksmu, viduriavimu, kartais vidurių užkietėjimu. Šiuos simptomus sunku priskirti ligai, nes jie sutampa su įprastais kūdikystės negalavimais. Nuo IgE nepriklausomą AKPB reikia įtarti atopiniu dermatitu sergantiems vaikams, kuriems standartinis egzemos ir GERL gydymas nedavė rezultatų, simptomai pasireiškia daugiau nei vienoje organų sistemoje, yra aiškus KP dozės poveikis (16). Net 40 proc. vaikystėje pasireiškiančio GERL priežastimi gali būti AKPB (2). VT simptomų (regurgitacijos, vėmimo, gastroezofaginio refliukso, vidurių užkietėjimo, viduriavimo, kūdikių dieglių) interpretacija yra labai sudėtinga. Kiekvienas šių simptomų gali atsirasti dėl daugybės priežasčių, bet kiekvienas jų taip pat yra ir nuo IgE nepriklausomos AKPB simptomas (3).
Auksinis AM ir AKPB diagnostikos standartas yra ED ir POM: simptomai išnyksta, jei provokuojantis maisto produktas pašalinamas iš paciento dietos ir simptomai atsinaujina, provokuojantį produktą grąžinus į dietą (2–4, 14). Šis tyrimas turėtų būti atliekamas dvigubai aklu būdu – nei pacientas, nei gydytojas, vertinantis tyrimą, neturi žinoti, ar testuojamas produktas yra placebas, ar KP. Deja, teigiami mėginiai neįrodo, ar simptomus sukėlė imuninės sistemos reakcija (3, 4). Reakcijos testo metu tik parodo, kad būtent maistas provokuoja simptomus. Alerginės ligos diagnozei patvirtinti reikia įrodymo, kad simptomus sukėlė imunologiniai mechanizmai. Teigiami specifiniai IgE, ODM ar odos lopo mėginiai (OLM) ir esami simptomai, net atmetus klaidingai teigiamų tyrimų tikimybę, patvirtina nuo IgE priklausomos AKPB diagnozę. Kasdienėje praktikoje nėra diagnostinių metodų nuo IgE nepriklausomai AKPB diagnozuoti (4). POM atlikti yra sudėtinga, be to, jie neparodo tikslaus mechanizmo, neatsako į klausimą, ar tai nuo IgE priklausoma ar nepriklausoma alergija, ar tiesiog neimuninės kilmės reakcija į KP. Dėl šių priežasčių visos šios būklės suplakamos į vieną (4). Alergenams specifiniai IgE tyrimai parodo įjautrinimą, o ne alerginę ligą. Norint įrodyti AKPB, anamnezėje turi būti greita reakcija į KP bei teigiamas POM. Jei yra tik simptomai, bet nėra įjautrinimo IgE, diferencijuojama tarp ne IgE sukeltos AKPB ir nealerginio jautrumo KP. Tai padaryti sunku, nėra paprastų diagnostinių metodų (4).
AKPB gydoma ŠD. Atsakas pasireiškia per 2–6 savaites. Alergiją patvirtina tai, kad trumpam sugrąžinus KP į racioną, simptomai atsinaujina. Žindymą galima tęsti, jei motina visiškai atsisako pieno baltymų. Žindomiems kūdikiams skiriami labai hidrolizuoti PM (3, 17). Jie gali sumažinti regurgitaciją (atpylimą) ir gastroezofaginį refliuksą dėl greitesnio skrandžio išsituštinimo (17). Iš dalies ir labai hidrolizuoti PM sumažina regurgitaciją (atpylimą), vidurių užkietėjimą ir pilvo skausmus (3). Jei jie nepadeda per savaites, skiriami aminorūgščių mišiniai. Kai kurie pacientai linkę KP mišinius keisti sojos ar ryžių mišiniais, tačiau tokie mišiniai tinkami tik tuomet, kai vidurių užkietėjimą provokuoja KP (3). Jie neapsaugo nuo egzemos ar kitokio AM pasireiškimo ne dėl KP, todėl jų vartoti nepatariama (2). Patvirtinus AKPB diagnozę teigiamu POM, rekomenduojama skirti ŠD 6–9 mėnesius arba kol vaikui sueis 1 metai (jei dar tiek nėra) (2, 3).
Svarbu atskirti AM (karvės pienui) nuo funkcinių VT simptomų, susijusių su maistu, nes alergijos ir funkcinių VT simptomų ilgalaikės išeitys iš esmės skiriasi. Ankstyva alerginės ligos pradžia yra susijusi su 2 kartus padidėjusia rizika susirgti astma ir alerginiu rinitu vėliau (3). Net 90 proc. vaikų, kuriems nustatyta AKPB, pradeda toleruoti KP sulaukę 3 metų. Apie 55 proc. vaikų su nuo IgE priklausoma AKPB ima toleruoti pieną sulaukę 5 metų, ne IgE sukeltos alergijos atvejais – 2,5 metų (2). Funkciniai VT simptomai išnyksta daug greičiau. Kūdikių dieglių dažnis mažėja ir visai išnyksta 3–4 mėnesių, atpylimas – nuo 6 mėnesių (3, 17). Tuo tarpu funkcinis vidurių užkietėjimas nėra linkęs išnykti savaime per tam tikrą laiką (3). Taigi AM ir funkcinio VT sutrikimo prognozė ir ilgalaikis rezultatas skiriasi. Kad ir kaip būtų, visų šių simptomų negalima ignoruoti, nes jie gali būti sukelti ir rimtesnės organinės patologijos, kuri skiriasi nuo alergijos.
VT simptomų sutapimas esant AKPB ar KP baltymo netoleravimui bei dažniausių funkcinių VT sutrikimų, tokių kaip gastroezofaginis refliuksas ir vidurių užkietėjimas, yra vienos pagrindinių diskusijų temų jau daugybę metų (4). Diskusijos kyla dėl to, kad nėra objektyvių diagnostinių kriterijų kiekvienai šių būklių. Nėra vieno specifinio AKPB ar KP netoleravimo simptomo. Siekiant palengvinti šių būklių diagnostiką, 2015 metais buvo paskelbta speciali vertinimo sistema CoMiSS (angl. cow’s milk related symptom score) (18). Tai tik rekomendacinio pobūdžio sistema (ne diagnostikos testas AKPB nustatyti), nepakeičianti provokacinių mėginių.
EE yra lėtinis eozinofilinis stemplės uždegimas, pasireiškiantis tiek vaikams, tiek suaugusiesiems (1, 2). Patogenezei svarbūs tiek maisto, tiek įkvepiamieji alergenai (23). Liga dažniausiai diagnozuojama 3 metų vaikams. Alerginio EE simptomai panašūs į GERL: pykinimas, atpylimas, vėmimas, viršutinės pilvo dalies (pokrūtinio) skausmas, anoreksija. Kūdikiai ir maži vaikai būna neramūs, sutrinka jų miegas, blogai auga kūno masė. Gali pasireikšti ir respiracinių simptomų – kosulys, krūtinės skausmas. Ligai užsitęsus, ilgainiui siaurėja stemplės spindis, todėl atsiranda vyresniems vaikams būdingas simptomas – sutrikęs (kartais skausmingas) kieto maisto rijimas (2). Neretai vaikai gydomi rūgštingumą mažinančiais vaistais, kurie būna neveiksmingi. Endoskopiškai ir histologiškai būdingas požymis – eozinofilinis uždegimas (≥15 eozinofilų regėjimo lauke tiriant didžiuoju padidinimu) (2, 19). Iš šių vaikų 30–50 proc. serga bronchų astma, atopiniu dermatitu, alerginiu rinitu (2, 19). Jie dažnai būna alergiški tik vienam maisto alergenui. Maždaug pusei ligonių nustatoma eozinofilija kraujyje. Bendrojo IgE kiekis kraujo serume būna normalus ar nedaug padidėjęs. Naujausi moksliniai darbai parodė, kad kartu atliekami odos dūrio ir lopo mėginiai gali padėti nustatyti ligą sukeliančius maisto alergenus (2, 20). Dažnai pacientai turi AM anamnezę, teigiamus ODM ir specifinius IgE maistui. Dažniausi maisto alergenai, provokuojantys EE yra KP, sojos, kiaušiniai ir kviečiai (20). Vietiniai kortikosteroidai ir endoskopinė stemplės striktūrų dilatacija yra efektyvūs terapiniai gydymo metodai, tačiau ne mažiau svarbu yra ir tinkama dieta. Taikoma 6 maisto produktų ED – sojos, kviečiai, KP, kiaušiniai, žemės riešutai, jūros gėrybės (2).
Alerginis EG – tai reta liga, kuriai būdingas vėmimas, pilvo skausmas, anoreksija, ankstyvas sotumo jausmas. Ligonio kūno masė nedidėja, kartais atsiranda kraujavimas iš skrandžio gleivinės. Kai kuriems vaikams būna prievarčio stenozė. Liga gali pasireikšti bet kurio amžiaus žmogui, dažniau vyrams (1, 2). Ligos pasireiškimas priklauso nuo to, kurioje vietoje ir kokio masto atsiranda eozinofilinė infiltracija. 50–75 proc. ligonių kraujyje nustatoma eozinofilija, nedaugeliui – padidėjęs bendrojo IgE kiekis, randama specifinių IgE antikūnų maisto alergenams (2). Diagnozė ne visuomet iš karto aiški, tačiau yra keli būdingi endoskopiniai ir histologiniai radiniai. Gydant daugeliu atvejų padeda kortikosteroidai. Yra duomenų, kad būklės pagerėjimą galima pasiekti taikant tik ED (2) – nevartojant produktų, kuriems rasti teigiami ODM ir padidėję specifiniai IgE.
Neimuninės kilmės reakcijos į maistą MN
MN yra neimuninė nepageidaujama reakcija į maistą. Šiuo sutrikimu skundžiamasi daug dažniau nei AM. Kai kuriais atvejais MN sukeltus simptomus galima paaiškinti patofiziologiškai. MN gali atsirasti dėl organinės patologijos, pavyzdžiui, laktozės ir fruktozės netoleravimo. Taip pat žinoma, kad kofeinas, tiraminas bei kiti vaozaktyvūs aminai, randami sūriuose, gali sukelti nemalonius pojūčius jautresniems asmenims. Tačiau daugeliu atvejų MN simptomų atsiranda dėl nepaaiškinamų priežasčių (2). Simptomų atsiranda praėjus tik kelioms valandoms po maisto suvartojimo, jie gali tęstis kelias valandas ar dienas. Nustatyti simptomus sukėlusį maisto produktą yra nemenkas iššūkis, nes dažniausiai vienas ir tas pats asmuo būna vartojęs keletą maisto produktų. Be to, maisto priedai, tokie kaip natrio glutamatas bei sulfitai, taip pat gali sukelti panašias reakcijas. Kvėpavimo sistemos simptomai (rinitas, dilgėlinė, angioedema), atsirandantys dėl MN, gali būti lygiai tokie pat, kaip ir kylantys dėl AM. Esminiai skirtumai tarp MN ir AM yra vėlyva simptomų pradžia, ilga trukmė, nerandama IgE serume (2 lentelė) (2). Nors MN reakcijos nebūna taip stipriai išreikštos ir pavojingos gyvybei kaip AM, tačiau nekreipti dėmesio į jas negalima. MN neigiamai veikia kasdieninę savijautą ir blogina gyvenimo kokybę.
MN gali pasireikšti įvairiausiais simptomais – nutukimu, diskomfortu viršutinėje pilvo dalyje, virškinimo sutrikimais, pilvo pūtimu, nuovargiu be priežasties, galvos skausmais, migrena, odos problemomis, kaulų ir raumenų sistemos negalavimais ir kt. Trumpiau tariant, galime tai pavadinti bendru organizmo diskomfortu suvalgius vieną ar kitą produktą. Dažnai MN pasireiškia ne vienu, o keliais varginančiais simptomais, kurių priežastį sunku nustatyti. Kai kuriuos gali varginti tik vienas ryškus negalavimas, pavyzdžiui, nuolatinis galvos skausmas. Kitiems MN gali pasireikšti net keliais simptomais – vienu metu gali varginti ir migrena, ir odos ar kvėpavimo problemos, ir žarnyno dirglumas. Šie simptomai dažnai persidengia su DŽS ir fibromialgijos simptomais (2).
Nėra jokių objektyvių tyrimo metodų, galinčių įrodyti MN diagnozę. Tiesa, vienas tyrimas su DŽS sergančiais pacientais parodė, kad specifinių maisto IgG tyrimas gali padėti parinkti tinkamą ŠD (21). Objektyvus ištyrimas dėl MN reikalauja dvigubai aklo, placebu kontroliuojamo POM. Tačiau tokie atliekami labai retai. Dažniausiai pacientams, kuriems yra nespecifinių VT simptomų, atsirandančių po tikro maisto vartojimo, diagnozuojama DŽS ar kitas funkcinis VT sutrikimas.
Laktozės netoleravimas. Laktozė yra disacharidas, sudarytas iš 2 sujungtų cukrų – gliukozės ir galaktozės. Kad laktozė būtų visiškai pasisavinta, ji turi skilti į 2 minėtus junginius. Šiame procese dalyvauja fermentas laktazė, kuri paprastai būna plonųjų žarnų sienelėje. Jei šio fermento kiekis yra mažas arba jo visai nėra, laktozė nebus suskaidoma ir sukels neigiamus simptomus. Paveldimoji alaktazija yra reta būklė, kuriai būdinga tai, kad laktazės organizme nuo gimimo visai nėra. Dauguma žmonių, kurie netoleruoja laktozės, turi normalius laktazės kiekius naujagimystėje, tačiau jos sumažėja nujunkius ir ima trūkti vyresniems vaikams ir suaugusiesiems (2). Apie 20 proc. Šiaurės Europos, Amerikos ir dalis likusios žmonių populiacijos nevirškina laktozės, tačiau dauguma nejaučia simptomų. Laktozės netoleravimas kliniškai pasireiškia spazminiu pilvo skausmu, pilvo pūtimu, vandeningu viduriavimu, atsirandančiu po didesnį laktozės kiekį turinčio maisto vartojimo. Šia liga sergantiems žmonėms išgerta nors viena stiklinė pieno gali sukelti pilvo skausmus ir viduriavimą. Lietuvoje atlikto epidemiologinio tyrimo metu sumažėjęs fermento laktazės aktyvumas nustatytas 34 proc. šalies gyventojų (1). Kuo žmogus vyresnis, tuo didesnė tikimybė, kad jis netoleruos laktozės.
Nespecifiniai maisto sukelti negalavimai ir simptomai
MN sergant DŽS. Kaip ir kodėl atsiranda VT simptomų sergant DŽS, nėra iki galo aišku. Žarnyno judrumas, uždegiminiai veiksniai, mikroflora, visceralinis jautrumas, psichologiniai veiksniai, mityba – visa tai gali turėti įtakos DŽS. Pacientų savijauta dažnai pablogėja iš karto po valgio, todėl dauguma DŽS pacientų mano, kad jiems pasireiškia AM arba MN. (2). Daugelis pacientų, sergančių DŽS, mano, kad netoleruoja laktozės, tačiau iš tiesų laktozės netoleravimo dažnis, sergant DŽS, nesiskiria nuo bendrojo populiacijos sergamumo (2). Tokie pacientai gali vartoti laktozės turinčius produktus, tačiau jų vengia, išleidžia daug pinigų maisto papildams bei dietiniams produktams. Gydytojai dažniausiai simptomus priskiria DŽS, neatlikdami jokių kitų alergologinių diagnostinių tyrimų. Simptomus provokuoja maistas, kuriame yra daug angliavandenių, riebus maistas, alkoholis, aštrūs prieskoniai. Nėra patikimų tyrimų, rodančių padidėjusią DŽS pacientų riziką IgE sukeltos alergijos išsivystymui (2). Specifinių IgG nustatymas parodo, kad žmogus turėjo kontaktą su tuo maisto produktu, tačiau yra duomenų, kad laikantis dietos ir vengiant tų maisto produktų, kuriems nustatyti teigiami maistui specifiniai IgG, pacientų savijauta pagerėja, simptomai vargina mažiau (21).
Psichologiniai veiksniai. Kai kuriais atvejais padidėjęs jautrumas maistui persidengia su maisto nemėgimu, pasišlykštėjimu maistu (2). Jei maisto vartojimas atsitiktinai sutampa su pilvo skausmu, kitais VT simptomais ar net psichologiniu stresu (blogomis žiniomis), atsiranda vadinamasis Pavlovo efektas, ir žmogui tam tikras maistas ima kelti pasišlykštėjimą. Pavyzdžiui, dėl chemoterapijos atsiradęs pykinimas ir vėmimas ima asocijuotis su maisto produktais, valgytais prieš chemoterapiją, todėl pacientas nesąmoningai ima vengti šių produktų ir vėliau (2).
Apibendrinimas
Net penktadalis pasaulio populiacijos skundžiasi negalavimais, atsiradusiais suvartojus tam tikro maisto. Sveikatos priežiūros specialistai ir pacientai dažnai padidėjusio jautrumo maistui, AM ir MN terminus vartoja kaip sinonimus. Labai svarbu atskirti alerginės ir nealerginės kilmės reakcijas bei funkcinius VT sutrikimus, nes jų ilgalaikės prognozės gerokai skiriasi. Padidėjusiu jautrumu maistui (nepageidaujama reakcija į maistą) vadinamos visos reakcijos į maistą nepriklausomai nuo mechanizmo. AM vadinamos būklės, atsirandančios dėl imuninės sistemos reakcijų (priklausomų ar nepriklausomų nuo IgE, mišrių). MN siūloma vadinti tik dėl angliavandenių (laktozės, fruktozės) virškinimo sutrikimų atsirandančius simptomus. Visos kitos maisto sukeltos reakcijos, kurių atsiradimo neįmanoma paaiškinti jokiais tyrimais, vadinamos nespecifiniais maisto sukeltais negalavimais, simptomais.
Leidinys "Internistas" (162)
Literatūros sąrašas redakcijoje