Karotinai
Tai – augalinės kilmės vitamino A (retinolio) provitaminai (α, β ir γ karotinai). Karotinuose vyrauja trans-dvigubųjų konjuguotų ryšių sistema. Šie dvigubieji ryšiai karotinui suteikia specifinę geltoną ir oranžinę spalvas. Žarnyno gleivinės ląstelėse karotindioksigenazė oksiduoja didesnę maisto β karotino dalį, ir iš vienos β karotino molekulės susidaro dvi vitamino A molekulės. Iš α ir γ karotinų, turinčių vieną β jonono žiedą, susidaro po vieną vitamino A molekulę. Likusi karotinų dalis įsiurbiama į plonąsias žarnas ir cirkuliuoja kraujyje lipoproteinų kompleksuose. Karotinai atlieka antioksidantų funkciją, nutraukdami peroksidacijos reakcijas, nes prijungia lipidų peroksidus ir jų nesuporuotus elektronus, taip apsaugodami ląstelių lipidus nuo peroksidacijos.
β karotinas
Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė