Krakmolas
Tai – augalų atsarginis polisacharidas (C6H10O6)n. Sintetinti krakmolą gali beveik visos augalų ląstelės, tačiau skirtingais kiekiais ir nevienodu intensyvumu. Daugiausiai jo yra bulvių gumbuose ir grūduose. Krakmolą sudaro du gliukozės homopolisacharidai: a-amilozė ir amilopektinas. a-amilozė yra linijinis gliukozės polimeras, kuriame gliukozės molekulės tarpusavyje sujungtos (1,4) glikozidiniais ryšiais. Amilozė sudaro 15–20 proc. krakmolo molekulės. Amilopektinas turi šakotą grandinę. Nešakotose vietose gliukozės molekulės tarpusavyje sujungtos (1,4) glikozidiniais ryšiais, o šakojimosi vietose – a-(1,6) glikozidiniais ryšiais. Amilopektinas sudaro 80–85 proc. krakmolo molekulės.
Krakmolas
Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė