Trigliceridai

Terminas

Neutralieji riebalai – glicerolio ir riebalų rūgščių esteriai. Tai – atsarginiai riebalai, kurie yra pagrindinis endogeninės energijos šaltinis. Riebaliniame audinyje trigliceridai sudaro 60–85 proc. jų masės. Trigliceridas yra esteris, kurį sudaro glicerolis (glicerinas), susijungęs su trimis riebalų rūgštimis, kurios gali būti sočiosios ir nesočiosios. Žmogaus organizme vyrauja sočiosios palmitino ir oleino (omega-9) rūgštys. Trigliceridai patenka su maistu arba sintetinami pačiame organizme (kepenyse, riebaliniame audinyje, plonosios žarnos gleivinėje, raumenyse). Su maistu patekusius trigliceridus virškinamajame kanale hidrolizuoja fermentai lipazės. Sintezės greitis priklauso nuo gautų su maistu riebalų rūgščių kiekio. Į kraują trigliceridai patenka chilomikronų pavidalu (lipoproteinas, pernešantis trigliceridus). Pasigaminusios riebalų rūgštys audiniuose sunaudojamos arba iš jų vėl sintetinami ir kaupiami trigliceridai.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
trigliceridai