Dieta, sergant Podagra
Podagra yra medžiagų apykaitos sutrikimas, pasireiškiantis ūmiu sąnarių uždegimu ir skausmu. Sergant podagra uratų kristalai nusėda sąnarių, sausgyslių audiniuose, inkstuose ir kituose vidaus organuose. Laikui bėgant iš nusėdusių šlapimo rūgšties kristalų prie pažeistų sąnarių susidaro mazgai.
Maisto produktų poveikis ligos patogenezei:
• Aukštas uratų lygis kraujo serume skatina uratų kristalų formavimąsi ir nusėdimą, bet tai ne visada rodo podagros požymius. Negalima tapatinti podagros ir hiperurikemijos. Uratų kiekis padidėja dėl: endogeninio purinų metabolizmo sutrikimo, vartojant daug subproduktų, žuvies, mielių, kai kurių daržovių – pomidorų, špinatų, kivių, rūgštynių, agrastų ir kt.
• Nutukimas ir dažnas bei gausus alkoholinių gėrimų vartojimas siejami su endogeniniu uratų gamybos padidėjimu ir sumažėjusia šlapimo ekskrecija.
• Daugeliui pacientų, sergančių podagra, išsivysto hiperinsulinemija, hiperlipidemija.
• Padidėjęs uratų kiekis kraujo serume yra insulino rezistentiškumo prognostinis rodiklis.
Mitybos rekomendacijos esant purinų apykaitos sutrikimui:
– Reguliariai maitintis visą dieną (ne mažiau kaip 3–4 k.).
– Siekti, kad KMI būtų mažesnis nei 25. Derinti sumažintos energinės vertės dienos racioną su optimalia fizine veikla. Rekomenduojama mažinti svorį ne daugiau 0,5–1,0 kg / savaitę. Griežtai draudžiama badauti.
– Gerti ne mažiau kaip 2 l skysčių per dieną. Ligoniai skatinami vartoti daugiau šarminių skysčių, mineralinio vandens, šarminančių maisto papildų.
– Vengti stiprios arbatos, kavos, kakavos.
– Saikingai gerti alkoholinių gėrimų.
– Vengti riebios mėsos, riebios žuvies, subproduktų (kepenų, inkstų, smegenų), riebių koncentruotų sultinių, žąsienos, konservuotų, rūkytų mėsos, žuvies produktų. Rekomenduojama valgyti liesą virtą mėsą, kiaušinius, pieno produktus, kuriuose mažai purinų, skatinančių šlapimo rūgšties kaupimąsi, be to, pieno produktai pasižymi šlapimo rūgšties išsiskyrimą skatinančiu poveikiu.
Vengti ankštinių daržovių, rūgštynių, briuselinių kopūstų, ridikėlių, špinatų, rabarbarų, pomidorų. Rekomenduojama per dieną suvalgyti ne mažiau kaip 400 g kitų rūšių daržovių ir 300 g vaisių, ypač apelsinų. Vaisai, daržovės didina šlapimo šarmingumą, mažina akmenų susidarymą.
Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė
Komentarai