Eritrocitų irimas

Simptomai
Susijusios ligos

Eritrocitų irimas, dar vadinamas hemolize, yra procesas, kurio metu raudonieji kraujo kūneliai (eritrocitai) suyra ir išskiria hemaglobiną į kraują. Eritrocitai paprastai gyvuoja apie 120 dienų, po to jie natūraliai sunaikinami kepenyse ir blužnyje. Hemolizė gali būti fiziologinė, tačiau kai kuriais atvejais ji gali būti patologinė, sukelianti įvairias sveikatos problemas.

Patologinė hemolizė gali būti sukelta imuninių reakcijų, infekcijų, toksinų ar genetinių sutrikimų. Atsiradus eritrocitų irimui, organizmas gali patirti anemiją, nuovargį, odos pageltimą (gelta) ir kitus simptomus. Svarbu atskirti, ar hemolizė yra natūrali, ar patologinė, nes tai gali turėti įtakos gydymo metodams. Hemolizės stebėjimas ir tyrimai yra būtini diagnozuojant ligas, susijusias su eritrocitų irimu. Efektyvus eritrocitų sunaikinimo procesas yra svarbus organizmo homeostazei ir kraujo sudėčiai palaikyti.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka |Vilniaus Universitetas | Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Rašyti komentarą