Dieta, sergant Hipertenzija
Hipertenzijos priežastys:
• nutukimas, ypač pilvo srityje;
• rezistencija (atsparumas) insulinui;
• cukrinis diabetas;
• mažas fizinis aktyvumas;
• psichosocialinis stresas;
• dažnas alkoholio vartojimas;
Mitybos rekomendacijos
• Atsikratyti antsvorio. Tai padės sumažinti sistolinį ir diastolinį kraujospūdį.
• Riboti alkoholio vartojimą. Moterims išgerti ne daugiau kaip 14 standartinį vienetą, vyrams – ne daugiau kaip 21 standartinių vienetų per savaitę.
• Riboti druskos vartojimą iki < 6 g / dieną (2,4 g arba 100 mmol Na).
• Valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Patartina suvalgyti mažiausiai penkias porcijas per dieną.
• Kalcio, kalio, magnio papildai rekomenduojami tik esant būtinybei, nes įrodyta, kad mineralinių medžiagų, suvartotų su maistu, poveikis veiksmingesnis.
• Rekomenduojama vartoti maisto produktus pagal dietą, apsaugančią nuo širdies sistemos ligų.
Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė
Komentarai