Dieta, sergant Skydliaukės hipotireoze
Hipotireozė pasireiškia sumažėjusiu skydliaukės gaminamų hormonų kiekiu. Ją gali sukelti autoimunininis arba paprastas tireoiditas, jonizuojančios energijos poveikis, taip pat trūkstant jodo maisto produktuose, dėl ko išsivysto endeminis gūžys. Jodo perteklius inhibuoja tironinų konjugaciją skydliaukėje, todėl ilgalaikis didelių dozių vartojimas gali sukelti hipotireozę. Jodo transportavimą blokuoja tokie organiniai junginiai kaip tiocianatai, okizolidonai, rodanidai, esantys kai kuriuose augaluose. Jiems priskiriamos kryžmažiedžių šeimos daržovės: aguročiai, žiediniai bei raudongūžiai kopūstai, ropės, turnepsai, garstyčios. Tireoidinių hormonų trūkumas sumažina oksidacinių procesų bei termogenezės intensyvumą organizme, sutrikdo centrinės nervų sistemos, širdies kraujagyslių, virškinimo sistemos, endokrininės sistemos veiklą. Sulėtėjus medžiagų apykaitai ir išsivysčius inkstų nepakankamumui, organizme kaupiasi natris ir skysčiai, susidaro edemos, padidėja kūno masė, sumažėja skrandžio sekrecija, apetitas, atsiranda meteorizmas, obstipacijos, slenka plaukai, kliba dantys.
Pagrindinė hipotireozės profilaktinė priemonė – joduota druska.
Mitybos rekomendacijos
– Sumažinti 10–20 proc. dienos raciono energinę vertę atsisakant riebalų ir angliavandenių.
– Riboti maisto produktus, turinčius daug cholesterolio, sočiųjų riebalų rūgščių: riebią mėsą, pieno produktus, margariną.
– Riboti lengvai įsisavinamus angliavandenius, valgyti produktus, kuriuose gausu maistinių skaidulų.
– Gydymo metu riboti minėtų daržovių, patiekalų iš sojos vartojimą, kurie blokuoja tiroidinių hormonų rezorbciją iš žarnyno.
Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė