Maisto medžiagų pertekliaus padariniai

Ligos aprašymas
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Anatomija

Maisto medžiagų pertekliaus padariniai yra susiję su žmogaus organizmo anatomija, ypač su virškinimo, endokrinine ir širdies-kraujagyslių sistemomis. Pirmiausia, virškinimo sistema, kuri apima skrandį ir žarnyną, yra atsakinga už maisto medžiagų įsisavinimą. Perteklinės maisto medžiagos, ypač riebalai ir angliavandeniai, gali sukelti nutukimą, kuris turi didelį poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai, didindamas širdies ligų, insulto ir diabeto riziką. Endokrininė sistema, ypač kasos hormonas insulinas, taip pat yra paveikta, nes ji reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, kurio perteklius gali sukelti insulinui atsparumą.

Ligos aprašymas

Maisto medžiagų pertekliaus padariniai apima įvairias sveikatos problemas, kurias sukelia per didelis maisto vartojimas. Ši liga gali pasireikšti kaip nutukimas, metabolinis sindromas, 2 tipo diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos, bei kitos susijusios būklės. Svarbu pažymėti, kad šios ligos ne tik pablogina fizinę sveikatą, bet ir gali turėti psichologinį poveikį, sukeldamos depresiją, nerimą ir žemą savivertę. Dėl šių padarinių maisto medžiagų pertekliaus problema yra itin aktuali šiuolaikinėje visuomenėje, kur maisto prieinamumas ir perdirbtų produktų vartojimas sparčiai auga.

Ligos priežastis

Pagrindinės maisto medžiagų pertekliaus padarinių priežastys yra susijusios su netinkama mityba, fizinio aktyvumo trūkumu ir genetiniais veiksniais. Netinkama mityba apima didelio kaloringumo maisto produktų, turinčių daug cukraus ir riebalų, vartojimą. Fizinis aktyvumas yra būtinas, kad būtų išlaikyta sveika kūno masė, o jo trūkumas prisideda prie svorio padidėjimo. Genetiniai veiksniai taip pat gali turėti įtakos, nes kai kurie žmonės yra labiau linkę kaupti riebalus ar turėti metabolines problemas nei kiti.

Rizikos faktoriai

  • Genetika – šeimos anamnezė, susijusi su nutukimu ar metabolinėmis ligomis, gali padidinti riziką.
  • Amžius – vyresni žmonės dažnai patiria medžiagų apykaitos lėtėjimą, kuris gali prisidėti prie svorio padidėjimo.
  • Fizinis aktyvumas – sėdimas gyvenimo būdas yra vienas iš pagrindinių rizikos veiksnių.
  • Mitybos įpročiai – per didelis greito maisto, saldumynų ir alkoholio vartojimas gali sukelti maisto medžiagų perteklių.

Simptomai

  • Pagrindiniai simptomai gali būti svorio padidėjimas, nuovargis, dusulys fizinio krūvio metu, padidėjęs kraujospūdis, padidėjęs cukraus kiekis kraujyje ir sąnarių skausmai. Kai kuriais atvejais simptomai gali pasireikšti kaip psichologinės problemos, tokios kaip depresija ar nerimas, dėl kūno įvaizdžio sutrikimų.

Diagnostika

Maisto medžiagų pertekliaus padarinių diagnostika apima fizinį tyrimą, kūno masės indekso (KMI) skaičiavimą, kraujo tyrimus, siekiant įvertinti cukraus ir lipidų (cholesterolio) lygius. Taip pat gali būti atliekami kiti tyrimai, pavyzdžiui, ultragarso ar rentgeno tyrimai, siekiant įvertinti vidaus organų būklę ir nustatyti galimas komplikacijas.

Gydymas

Gydymo galimybės apima tiek medicininius, tiek nemedicininius sprendimus. Nemedicininiai sprendimai apima mitybos pakeitimus, fizinį aktyvumą ir elgesio terapiją, kuri padeda keisti mitybos įpročius ir gyvenimo būdą. Medicininiai sprendimai gali apimti vaistus, kurie padeda kontroliuoti svorį ar cukraus kiekį kraujyje, taip pat chirurgines procedūras, tokias kaip skrandžio apylankos operacija, skirta nutukimui gydyti. Naujoviškos terapijos, tokios kaip injekciniai vaistai, kurie padeda reguliuoti apetitą, taip pat yra vis labiau populiarūs. Svarbu, kad gydymas būtų individualizuotas, atsižvelgiant į paciento sveikatos būklę ir poreikius.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
angina
dieta
dispepsija
dusulys
gydymas
infekcija
insultas
karščiavimas
kosulys
kvėpavimas
ligos
nutukimas
paburkimas
sergamumas
sindromas
skystis
sutrikimai
terapija
vargina
virškinimas
virusai

Rašyti komentarą