Dieta, sergant Reumatoidiniu artritu
Tai lėtinė autoimuninė liga, sukelianti sąnario uždegimą. Atsiranda patinimas, skausmas, raumenų silpnumas, sutrinka sąnarių funkcija.
Mitybos rekomendacijos:
– Išlaikyti normalų kūno svorį (KMI – 20–25). Jei reikia, laikytis svorio mažinimo rekomendacijų. Liga pažeidžia ne tik rankų, kojų, bet ir veido srities, žandikaulio sąnarius. Išsivysto mitybos nepakankamumas. Rekomenduojama maitintis pusiau tirštos trintos konsistencijos maistu, gerti per šiaudelį kaloringus maitinamuosius gėrimus.
– Valgyti gerai subalansuotą maistą, kuris yra geras mikroelementų šaltinis. Ypač tai svarbu paūmėjus uždegiminiams procesams, pagreitėjus bazinei medžiagų apykaitai.
– Eliminuojančios dietos be mėsos, pieno produktų, kurie rūgština maistą, taip pat ilgesnis badavimas gali būti tik individualaus pobūdžio.
– Vartoti maisto produktus, turinčius daug polinesočiųjų riebalų rūgščių: riebias jūrines žuvis (skumbres, lašišas, sardines), linų sėmenis, graikinių riešutų aliejus.
– Kasdien suvartoti penkias porcijas vaisių ir daržovių, kuriuose gausu antioksidantų. Tai turi teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai.
– Vartoti maisto produktus, kuriuose daug vitamino D ir kalcio, nes gydymas kortikosteroidais nuo reumatoidinio artrito kelia grėsmę susirgti kaulų išretėjimu.
– Nerūkyti. Nors nepatvirtinta, kad gausus kavos vartojimas didina reumatoidinio artrito riziką, tačiau geriant kavą ir rūkant tikimybė susirgti šia liga padidėja.
Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė
Komentarai