Dieta, kai netoleruojama laktozė

Dieta
Susijusios ligos

Tai fiziologinio laktazės fermentinio aktyvumo sumažėjimas. Plonosios žarnos gleivinei mažai arba visai neprodukuojant fermento laktazės, praėjus 1–2 val. po maisto produktų su laktoze vartojimo, neperdirbtas pieno cukrus kaupiasi plonojoje žarnoje. Distalinėje plonosios žarnos dalyje ir storojoje žarnoje pradeda dominuoti rūgimo bakterijos, kaupiasi pieno rūgštis, keičiasi žarnyno turinio pH ir normalus žarnyno bakterijų santykis. Pacientas skundžiasi meteorizmu, pilvo spazmais,šleikštuliu, viduriavimu.
Pirminė hipolaktazija – tai autosominiu recesyviniu būdu paveldimas laktazės gamybos sutrikimas, kuris nebūdingas vaikams, jaunesniems nei 4 metų amžiaus. Šis sutrikimas pasireiškia vyresnio amžiaus vaikams ir suaugusiesiems.
Antrinė hipolaktazija yra siejama su žarnyno infekcinėmis ligomis, tam tikrų vaistų vartojimu, kai laikinai sumažėja galimybė suskaidyti pieno cukrų.

 

Mitybos rekomendacijos
Dieta pagrįsta maisto produktų vartojimu su mažu laktozės kiekiu arba visai be laktozės.
Pirminė hipolaktazija yra gydoma visai atsisakant arba labai sumažinant laktozės kiekį maiste. Gydant antrinę hipolaktaziją pirmiausia gydoma pagrindinė, hipolaktaziją sukėlusi liga, vartojant maisto produktus be laktozės.
Rekomenduojama vengti: gryno pieno, pieninio šokolado, varškės sūrio. Rekomenduojama rinktis: kefyrą, fermentinį sūrį, sviestą. Išrūgose ir pasukose išlieka nemaži laktozės kiekiai. Laktozės suvartojama ne tik su pieno produktais. Jos yra mėsos, duonos produktuose, vaisvandeniuose. Patartina vartoti pieno gėrimą su sumažintu laktozės kiekiu.
Skirti laktazės preparatus: laktaidą ir laktrazę.
Dienos racioną nuolat reikia peržiūrėti, kad būtų gaunamas pakankamas baltymų, riebalų, vitaminų kiekis. Pieno produktai yra vienas svarbiausių baltymų šaltinių. Nevartojant pieno produktų sutrinka kalcio ir vitamino D įsisavinimas, nes daugiau kaip pusė gaunamo kalcio yra suvartojama su pieno produktais. Dėl to padidėja tikimybė susirgti osteoporoze bei patirti kaulų lūžius. Ypač tai aktualu vaikams, paaugliams, nėščioms moterims ir tiems, kurių šeimos anamnezėje diagnozuota osteoporozė.
Rekomenduojami kalcio papildai. Kalcio karbonatą ir kalcio citratą patariama vartoti su maistu, turinčiu mažiau geležies.
Dieta nėra lygiavertė, esant alergijai pieno baltymams, todėl pieno produktų vartojimas nėra taip griežtai reglamentuojamas. Laktozės vartojimas kontroliuojamas pagal simptomų intensyvumą.

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė

Žymos
dieta
laktozės
pirminė

Rašyti komentarą