Dieta, kai užkietėja viduriai
Bendros mitybos rekomendacijos vidurių užkietėjimo profilaktikai
• Padidinti maistinių skaidulų vartojimą, gerti pakankamai skysčių.
• Keisti baltą duoną į rupaus malimo juodą duoną ir pamažu didinti paros dozę iki 200 g (6–7 vidutinės riekelės).
• Valgyti viso grūdo javainius kiekvieną dieną (50 g).
• Gausiau vartoti vaisių ir daržovių (iki 400 g / d.). Tai atitinka penkias porcijas per dieną.
• Vietoj aukščiausios rūšies makaronų ir baltųjų poliruotų ryžių valgyti tamsių miltų makaronus ir ruduosius ryžius.
• Įtraukti į racioną riešutus, ankštinius augalus.
Kiti mitybos patarimai nuo vidurių užkietėjimo
• Vartoti maisto produktus, skatinančius tulžies pūslės susitraukimus bei tulžies rūgščių išsiskyrimą į žarnyną. Tulžies rūgštys veikia kaip cheminis žarnų peristaltikos stimuliatorius. Šiai grupei priklauso įvairūs riebalai, ypač augaliniai (grietinė, grietinėlė, augaliniai aliejai ir t. t.), kiaušinių tryniai, saldumynai (medus, sirupai, uogienės).
• Vartoti maisto produktus, kurie laisvina vidurius ir veikia kaip žarnyno cheminiai receptoriai. Tai rūgščios uogos, sultys, rauginto pieno gėrimai.
• Vartoti vidurių laisvinamuosius hipertoninius tirpalus. Jiems priskiriami cukraus tirpalai (uogienė, medus), koncentruoti valgomosios druskos tirpalai (silkė, sūdyti agurkai ir t. t.). Sūdyti arba saldūs patiekalai atskiedžia minėtus hipertoninius tirpalus, todėl skysčiai geriau patenka į žarnos spindį. Tokiu būdu veikiami žarnos baroreceptoriai, padidėja išmatų masė.
• Rekomenduotini maisto produktai, veikiantys refleksiškai (sudirgina skrandžio termoreceptorius). Tai šalti patiekalai, dažniausiai desertai: ledai, pieno kokteiliai, šaltibarščiai, drebučiai, jie mėsos, žuvies užpiltinės. Vidurius laisvinantis poveikis bus stipresnis, jeigu jie bus valgomi pirmiausia. Tokiu poveikiu pasižymi šaltas vanduo, kurį rekomenduojama išgerti ryte prieš valgį.
• Gerti daug vandens. Kai mažai vartojama skaidulų turinčių produktų ir skysčių, išmatos tampa sausos bei kietos, todėl joms sunku judėti virškinimo traktu. Gerti, tiek kad šlapimas būtų šviesiai gelsvas. Skysčių vartoti ne mažiau kaip 35 ml / kg / d. (t. y. ~ 2 ½ l 70 kg masės žmogui).
• Asmenims, kurie labai mažai valgo ląstelienos turinčio maisto, rekomenduojama laipsniškai didinti maistinių skaidulų kiekį, kad virškinimo traktas galėtų prisitaikyti. Tai padės išvengti pilvo pūtimo ir meteorizmo, nors šie simptomai dažnai praeina savaime. Jei jie neišnyksta, reikia pasirinkti tas maistinių skaidulų rūšis, kurios veikia švelniau, t. y. tirpias vandenyje skaidulas.
• Didelis sėlenų kiekis nėra rekomenduojamas kaip pirmiausia gydomoji priemonė nuo vidurių užkietėjimo. Sėlenos, surišdamos mikronutrientus, sumažina jų įsisavinimą. Tačiau jų poveikis individualus. Rekomenduojant sėlenų vartojimą vyresnio amžiaus pacientams, reikia turėti omenyje susilpnėjusią jų žarnyno fiziologinę funkciją ir tai, kad jie linkę gerti mažiau skysčių. Trūkstant skysčių, skaidulos neturės laisvinamojo poveikio ir net sunkins tuštinimąsi. Tai ypač svarbu pacientams, vartojantiems diuretikus. Jei sėlenos vis dėlto vartojamos, jas reiktų įtraukti į maitinimosi racioną iš lėto ir ribotais kiekiais (< 10 g / d.). Vienu metu gerti didelį kiekį skysčių ir subalansuoti mitybą. Dėl džiovintų slyvų ir jų sultyse esančio sorbitolio bei fenolio junginių laisvinamojo poveikio jos dažnai vartojamos vidurių užkietėjimui gydyti.
• Maitinantis nereguliariai sutrinka žarnyno veikla, susilpnėja gastrokolinis refleksas. Kad žarnynas reguliariai išsituštintų, būtina iš naujo suplanuoti savo rytą ir pusryčiams bei tualeto reikalams skirti užtektinai laiko. Patartina nevalgius išgerti stiklinę šalto vandens. Rytinė skuba ir tuštinimosi reflekso slopinimas, tapęs įpročiu, daugeliu atveju būna pagrindinė vidurių užkietėjimo priežastis.
Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė