Dieta, sergant Inkstų akmenlige
Inkstų akmenys formuojasi inkstuose, šlapimtakiuose, šlapimo pūslėje. Akmenys susidaro esant trumpos žarnos sindromui, sergant Krono liga, dažnai kartojantis šlapimo takų uždegimams.
Akmenų sudėtis ir pasireiškimo dažnis: kalcio oksalatiniai ir kalcio fosfatiniai (iki 50 proc.), magnio amonio fosfatiniai (koraliniai) (10–20 proc.), uratiniai (šlapimo rūgšties) (5 proc.), cistiniai (1–2 proc.), vaistų sukelti akmenys (vartojant indinavirą). Akmenų susidarymas šlapime priklauso nuo šlapimo terpės pH. Rūgščioje terpėje formuojasi uratiniai (šlapimo rūgšties) akmenys, o šarminėje – kalcio fosfatiniai, koraliniai akmenys.
Mitybos rekomendacijos sergant inkstų akmenlige
• Skysčių: > 2 litrų skysčių per dieną.
• Baltymų: 1 g baltymų / kg idealaus kūno svorio.
• Kalcio: 700–800 mg / d.
• Natrio: ~ 100 mmol / d.
• Oksalatų: jei paros šlapime oksalatų kiekis > 440 mmol, kontroliuoti maisto produktų su didesniu oksalatų kiekiu bei didelių vitamino C dozių vartojimą.
Piridoksino papildai gali padidinti akmenų formavimąsi.
Oksalatų gausu: gėrimuose (aluje, kakavoje, juodoje kavoje, tirpioje kavoje), vaisiuose (agrastuose, braškėse, avietėse, gervuogėse, mėlynėse, rabarbaruose, kiviuose, mandarinuose), vaisių sultyse, daržovėse (burokėliuose, salieruose, šparaginėse pupelėse, poruose, petražolėse, špinatuose, saldžiosiose bulvėse, ankštiniuose augaluose (sojoje ir kt.), kviečių gemaluose, sėlenose, riešutuose, žemės riešutuose, migdoluose, anakardžio riešutuose, sezamo sėklose, saulėgrąžų sėklose, juodajame šokolade, sojos padaže.
• Purinai: jei paros šlapime šlapimo rūgšties kiekis yra > 4 mmol, kontroliuoti maisto produktus, kuriuose daug purinų. Rekomenduojama gerti apelsinų sultis, padedančias išvengti akmenų susidarymo. Maistas, kuriame gausu purinų: subproduktai (kepenys, širdis, inkstai, smegenys), žąsiena, jaunų gyvulių, paukščių mėsa, žuvys, krevetės, krabai, midijos, ikrai, mėsos ir žuvies sultiniai.
• Kalio, magnio, skaidulinių medžiagų, vaisių ir daržovių vartojimas mažina akmenų susidarymo riziką. Tačiau akmenys gali formuotis, jei maiste trūksta rafinuotų angliavandenių.
Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė