Glikeminis indeksas (GI)
Glikeminis indeksas (GI) parodo kaip greitai, kiek ir kuriam laikui pakyla gliukozės kiekis kraujyje suvalgius tam tikrą maisto produktą. Įvairūs produktai turi skirtingą glikeminį indeksą. Pagal tai ir reikėtų rinktis angliavandenių šaltinį. Maisto produktai, turintys aukštą glikeminį indeksą, yra lengvai absorbuojami ir greitai padidina gliukozės kiekį kraujyje. Žemo glikeminio indekso maisto produktai yra virškinami ir rezorbuojami lėtai ir nedidina gliukozės kiekio kraujyje. Žemo GI produktų poveikis sveikatai: pagerina gliukozės kontrolę sergant cukriniu diabetu, mažina širdies ir kraujagyslių susirgimų, krūties ir žarnyno vėžio riziką, taip pat padeda atsikratyti antsvorio.
Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė