Įprastinė rekomenduojama mityba

Dieta

Pagrindinės maisto produktų grupės
Maistas, kuriame gausu angliavandenių: grūdinės kultūros, šakniavaisiai ir gumbavaisiai.
• Vaisiai ir daržovės.
• Daug baltymų turintys maisto produktai: mėsa, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai, ankštiniai augalai.
• Pieno produktai.
Maistas, kuriame daug riebalų ar aliejų.

 

Rekomenduojami maisto produktų kiekiai
Rekomenduojama paros norma (trumpinama RPN) – nustatytas tam tikros maistinės medžiagos kiekis vienai dienai, kurio užtenka beveik kiekvieno (97–98 proc.) sveiko žmogaus organizmui. Dažniausiai nustatoma skirtinga paros norma atsižvelgiant į amžių ir lytį, ligos sunkumą, fiziologines būkles nėštumo, žindymo laikotarpiu. Šios normos nurodomos prekių etiketėse, tam tikrose dietose, taip pat naudojamos maisto pramonėje kuriant naujus produktus.

 

PSO rekomendacijos yra bendro pobūdžio ir gali būti koreguotos atsižvelgiant į konkrečią šalį.

 

Energinis poreikis
Siekiama užkirsti kelią energinio poreikio stygiui arba pertekliui.
Skatinama suvartoti atitinkamus energijos kiekius pagal tinkamus maisto varto
jimo įpročius.
Skatinamas fizinis aktyvumas kasdienėje praktikoje.

 

Baltymų poreikis
Aukštos kokybės baltymai turi sudaryti ne mažiau kaip 8–10 proc. visos energinės dienos vertės.
Papildant racioną daržovėmis, kuriose gausu baltymų, – 10–12 proc. visos energinės dienos vertės.

 

Riebalų poreikis
Dienos raciono energinę vertę turi sudaryti ne mažiau kaip 15 proc. gyvūninių riebalų ir aliejų.
Vaisingo amžiaus moterų dienos racioną turi sudaryti bent 20 proc. gyvūninių riebalų ir aliejų, kad pakaktų esminių riebalų rūgščių.
Aktyvių nenutukusių asmenų dienos racioną riebalai turėtų sudaryti mažiau kaip 35 proc. visos dienos energinės vertės (iš jų – sočiųjų riebalų rūgščių mažiau nei 10 proc.).
Asmenims, kurių mažas fizinis aktyvumas, – mažiau kaip 30 proc. visos dienos energinės vertės.
Sočiosios riebalų rūgštys turi sudaryti mažiau kaip 10 proc., vertinant bendrą riebalų energinę vertę.

 

Angliavandenių poreikis
Angliavandeniai turi sudaryti ne mažiau kaip 50 proc. dienos raciono energinės vertės.
Maisto produktai, kuriuose gausu lėtai įsisavinamų angliavandenių, turi būti tinkamai paruošti ir gerai virškinami.
Palyginti su riebalais, gausesnis cukraus vartojimas yra priimtinesnis. Cukraus suteikiama energija neturėtų viršyti 10 proc. dienos raciono energinės vertės.
Vartoti kompleksinius angliavandenius, kurie yra nuolatinis organizmo energijos šaltinis.

 

Geros sveikatos pagrindas – tinkama mityba
Tai svarbu daugeliui žmonių, įskaitant etnines mažumas, vegetarus ir visų amžiaus grupių asmenis, išskyrus jaunesnius kaip 2 metų amžiaus vaikus. Nuo 2 metų iki 5 metų amžiaus vaikai turėtų laipsniškai pereiti prie visos šeimos vartojamų maisto produktų raciono.

 

Geros sveikatos pagrindą sudaro 5 maisto grupės
1. Duona, grūdinių kultūrų produktai, bulvės.
2. Vaisiai ir daržovės.
3. Mėsa, žuvis arba alternatyvūs baltyminiai maisto produktai: kiaušiniai, ankštiniai augalai, sėklos, riešutai.
4. Pienas ir pieno produktai.
5. Maisto produktai, kurių sudėtyje yra didelis riebalų kiekis, taip pat maisto produktai, kurių sudėtyje yra daug cukraus.

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė

Žymos
daržovės
maistas
mityba
poreikis

Rašyti komentarą