Mitybos rekomendacijos ligoniams, kuriems atliekama hemodializė

Dieta

Dializė skatina katabolizmą, todėl netenkama baltymų (10–12 g per procedūrą).
• Dienos energinė vertė turėtų būti: > 35 kcal / kg. Jei reikia, galima ją padidinti vartojant didesniu kalorijų kiekiu pasižyminčius maisto produktus arba didesnės energinės vertės maitinamuosius gėrimus.
• Skirti 1,2–1,4 g / kg / d. baltymų, atsižvelgiant į paciento idealią kūno masę.
Didelės maistinės vertės baltymai, t. y. gyvūninės kilmės, turi sudaryti 50 proc.
• Skirti (nesant konkrečiai rekomendacijai) 500–800 ml skysčių, atsižvelgiant į išskiriamo šlapimo kiekį per praėjusią dieną. Galimi skysčių šaltiniai: riebūs padažai, padažai, sriubos, želė, jogurtai, arbūzai.
• Suvartoti NaCl: 2–3 g / dieną. Pacientai turi žinoti, kaip numalšinti troškulį, be to, suprasti, kad Na vartojimo ribojimas yra veiksmingas būdas skysčių kiekiui kontroliuoti. Natrio daug rūkytuose, marinuotuose, konservuotuose maisto produktuose, sriubų koncentratuose, produktuose su natrio gliutamatu ir kt.
• Riboti suvartojamo kalio kiekį: 2–3 g / dieną. Produktai, kuriuose gausu kalio: vaisiai (bananai, rabarbarai, avokadai, kriaušės, džiovinti vaisiai); daržovės (špinatai, grybai, burokėliai, bulvės su odele, greito paruošimo bulvių tyrė, skrudintos bulvytės, bulvių traškučiai); gėrimai (šviežių vaisių sultys, kava, skystas šokoladas, pieno kokteiliai, juodųjų serbentų gaivieji gėrimai), druskos pakaitalai, pvz., „Pansalt“.

 

Rekomendacijos siekiant sumažinti kalio kiekį:
– daržoves virti dideliame kiekyje vandens;
– bulves virti dukart nupilant vandenį;
– prieš troškinant ar verdant sriubas nuplikyti daržoves ir t. t.;
– nenaudoti maisto gamybai puodų, veikiančių padidinto slėgio principu, taip pat mikrobangų krosnelės (ją naudoti tik produktams atšildyti);
– riboti vaisių ir daržovių porcijų dydį.
• Riboti maisto, kuriame gausu fosforo, vartojimą: 1–1,2 g / dieną. Vengti maisto prieduose esančių fosfatų. Pvz., E 101a (geltonas maisto dažiklis), E339 – mononatrio fosfatas, dinatrio fosfatas, trinatrio fosfatas yra rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, emulsiklis, stabilizatorius. Daug fosforo turintis maistas: pienas, pieno produktai, sūriai, grūdai, šokoladas, džiovinti vaisiai, kiaušiniai, kaulėtos žuvys, vėžiagyviai ir jūros gėrybės, pupelės ir ankštiniai augalai, riešutai, mėsa, paukštiena. Tai labai svarbu dozuojant fosforo surišėjus ir vitamino D analogus.

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė

Žymos
šokoladas

Rašyti komentarą