Mitybos rekomendacijos, mažinančios ligos komplikacijas

Dieta

• Esant anoreksijai rekomenduojama vartoti padidintos energinės vertės ir padidinto baltymų kiekio maisto produktus bei maisto papildus. Valgyti po nedaug ir dažnai (kas 1–2 val.). Jei nėra kontraindikacijų, apetitą sužadins keli gurkšniai vyno ar alaus. Vengti mažai kaloringo maisto arba tuščių kalorijų (įvairių gazuotų gėrimų). Neužsigerti valgant (nebent sausoje burnoje sunku nuryti), kadangi greitai galima pasisotinti.
Valgyti ryte, kai savijauta geriausia.
Fiziniai pratimai lauke, gamtoje skatina apetitą.
Valgyti kuo įvairesnį šviežią, atšaldytą maistą. Jei raudonos mėsos skonis nepriimtinas, ją reikia keisti paukštiena, žuvimi, kiaušiniais. Vartoti išreikšto skonio produktus, pavyzdžiui, imbierą, citriną, prieskonius.
Maistą patiekti patraukliai, išbandyti naujus receptus. Vengti stiprių erzinančių kvapų. Būtina reguliariai atlikti burnos higieną.
• Esant burnos sausumui gerti šaltus gėrimus per šiaudelį, čiulpti ledo gabalėlius.
Išreikšto skonio produktų vartojimas, pavyzdžiui, greipfrutų ar citrinos, skatina seilių išsiskyrimą. Vartoti patiekalus su padažais ir užpilais, aliejumi, grietine.
Valgyti švelnų maistą, vengti aštraus, dirginančio maisto. Valgyti mažais kąsniais, gerai maistą sukramtyti.
• Pykinimo ir vėmimo problemų sprendimas:
– Nevartoti itin kvapnių patiekalų; valgyti mažomis porcijomis, nes tai užtikrina organizmo aprūpinimą maistinėmis medžiagomis.
– Negulėti pavalgius. Dažnai eiti pasivaikščioti.
– Visą dieną gurkšnoti gėrimus. Atsigerti rekomenduojama praėjus 15 min. po valgio.
– Vartoti imbiero, mėtų skonio produktus, paprastus sausainius, džiūvėsius.
• Esant burnos ir stemplės mukozitui vartoti vienalytės, švelnios konsistencijos patiekalus su padažais. Vengti aštraus, sūraus, rūgštaus maisto, citrusinių vaisių.
Atvėsintas ar drungnas maistas mažiau dirgina nei karštas ar šiurkščios tekstūros maistas, pvz., skrudinta duona, krekeriai.
• Viduriuojant vengti dirginančių maisto produktų: ankštinių, svogūnų, stiprių prieskonių. Riboti daug maistinių skaidulų turinčius maisto produktus: neskaldytus grūdus, vaisius ir daržoves. Išgerti pakankamą skysčių kiekį. Valgyti dažnai, mažomis porcijomis. Nerekomenduojama sumažinti riebalų ir pieno produktų vartojimą.
• Vidurių užkietėjimas gali atsirasti dėl analgetikų vartojimo, fizinio aktyvumo trūkumo, per mažai judant ir valgant. Rekomenduojama išgerti skysčių ne mažiau kaip 2 l / d.; valgyti daugiau daržovių ir vaisių, ypač slyvų, taip pat viso grūdo produktų; gerti slyvų kompoto.
• Sergant onkologinėmis ligomis sutrinka šarmų ir rūgščių pusiausvyra, vystosi acidozė. Siekiant sumažinti organizmo terpės parūgštėjimą rekomenduojamas maisto papildas Basica.

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė

Žymos
maistas

Rašyti komentarą