Lektinai

Terminas

Tai – sacharidus prijungiantys baltymai, pasižymintys dideliu specifiškumu prijungiamoms sacharidų grupėms. Lektinai yra svarbūs biologinio atpažinimo procesui ir tarp ląstelių, ir tarp baltymų. Pavyzdžiui, tam tikri virusai infekcijos metu jungiasi prie šeimininko ląstelių per lektinus. Iš pradžių lektinai buvo atrasti augaluose. Manoma, kad jie dalyvauja dygimo, sacharozės pernašos ir kaupimo procesuose, saugo augalus nuo fitopatogeninių mikroorganizmų bei vabzdžių. Visai neseniai įrodyta, kad lektinai egzistuoja ne tik augaluose, bet ir visuose gyvuose organizmuose, įskaitant mikroorganizmus, vabzdžius, gyvūnus ir žmones, tačiau jų biologinė reikšmė vis dar tyrinėjama. Endogeniniai lektinai dalyvauja įvairiuose biologiniuose procesuose, tokiuose kaip uždegimas, imuninės reakcijos ir t. t. Lektinų veikimą slopina specifiniai mono ar oligosacharidai, kurie jungiasi prie šių baltymų ir slopina jų sąveiką su membranomis.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

Žymos
lektinai

Komentarai

2017-04-23 | Violeta Geciene
Skaičiau žymaus amerikiečių gydytojo paskaitą, kad lektinų tikrai reikia vengti: nevalgyti pomidorų, pupelių, anakardžių, žemės riešutų, na ir aišku, visų grūdų. Žymiai pagerėja savijauta, dingsta antsvoris. Labai nesigilinau, bet šitie dalykai įstrigo Ir tiesa, kažkada senokai skaičiau ir japono, irgi berods gydytojo, kad pomodorų geriau nevalgyti. Ar tai tiesa?

Rašyti komentarą