Dietos, sergant ūminiu ar lėtiniu hepatitu
Ūminis hepatitas
Simptomai: pacientai skundžiasi prastu apetitu ir labai mažai valgo. Griežtų maitinimosi apribojimų nėra, todėl pacientai turi valgyti tai, ką gali. Patartina dažnai užkandžiauti nedidelėmis porcijomis, gerti maitinamųjų gėrimų. Maiste turėtų dominuoti lipotropiniu poveikiu pasižyminčios baltymų rūšys (turi daug metionino, cholino): liesa mėsa, žuvis, liesa varškė, sojų miltai, grikiai, avižos. Juose taip pat yra rekomenduojamų B grupės vitaminų. Nebūtina griežtai riboti riebalų, ypač aliejų, kurie yra vitamino E, omega polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis, jei tik pacientas nori ir gali valgyti. Svarbu įtraukti į valgiaraštį produktus, turinčius daug folinės rūgšties. Sunkus mitybos nepakankamumas išsivysto susirgus ūminiu alkoholiniu hepatitu. Rekomenduojama kuo anksčiau pacientą maitinti enteriniu būdu.
Lėtinis hepatitas
Lėtinio hepatito eiga gali skirtis pacientams, kuriems prieš susergant hepatitu pasireiškė didelis mitybos nepakankamumas, palyginti su pacientais, kurie prieš tai buvo nutukę arba priaugę svorio gydant steroidais. Kiekvieną pacientą reikia įvertinti individualiai ir tik tada teikti mitybos rekomendacijas.
Tinkamas mitybos koregavimas yra svarbus ligos eigai ir prognozei.
– Nepakankamai maitinami pacientai, kurie ruošiami kepenų transplantacijai, turi didesnę ligos komplikacijų riziką.
– Nutukimas yra lėtinės kepenų ligos progresavimo veiksnys.
Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė