GPT (Alaninaminotransferazė)

Laboratorinis tyrimas
Susijusios ligos

Norma
Moterys 5–35 U/l
Vyrai    10–40U/l
Vaikai
iki 1 metų 15–54U/l
1–6 metų   5–35 U/l
7–17 metų 10–24U/l

Sinonimai: alanininė aminotransferazė, ALT, ALAT, serumo gliutamatpiruvattransaminazė, 2–oksogliutarataminotransferazė.
Serumas, plazma heparinas
Dangtelis raudonas arba žalias

Padidėjęs GPT (alaninaminotransferazės) fermento aktyvumas dažniausiai vertinamas kaip kepenų patologijos rodiklis. GPT (ALT, alaninaminotransferazė) – viena iš dviejų klinikoje naudojamų transaminazių. GPT (ALT) randama beveik visų audinių ląstelėse. Didžiausias GPT (ALT) aktyvumas nustatomas kepenyse, inkstuose, raumenyse, leukocituose. GPT (ALT) beveik išimtinai lokalizuojasi ląstelių citoplazmoje. Mitochondrijose jos nerandama. GPT (ALT) – vienas jautriausių kepenų pažeidimo rodiklių. Esant kepenų pažeidimui GPT (ALT) aktyvumas serume greitai didėja. Esant inkstų, širdies raumens, skersaruožių raumenų, hemopoetinių organų pažeidimams didesnio šio fermento pokyčio nerandama.

Didžiausi GPT (ALT) aktyvumo pokyčiai (padidėjimas dešimt ir daugiau kartų) nustatomi sergant ūmiu hepatitu. GPT (ALT) aktyvumas pradeda didėti inkubacinio periodo pabaigoje (5–6 dienos iki geltos pradžios). Ligoniui pageltus paprastai būna GPT (ALT) aktyvumo maksimumas. Ryškiai padidėjęs fermento aktyvumas laikosi dar 5–6 dienas, rodikis gali sugrišti į normos lygį per 6–7 savaites. Ilgalaikis GPT (ALT) padidėjimas rodo nepalankią kepenų ligos prognozę. GPT (ALT) aktyvumas padidėja ir negeltinių hepatito formų atvejais. Ūmaus hepatito metu bilirubino koncentracija padidėja maždaug 1 savaitę vėliau, nei padidėja GPT (ALT). Bilirubino koncentracija serume taip pat greičiau, nei GPT (ALT) sugrįžta į normos lygmenį (tai vadinama „faziniu persikryžiavimu“). Fermentas mažiau pakinta esant medikamentiniams, toksiniams, mechaniniams hepatitams, cholecistitams, kepenų komai. Tačiau GPT (ALT) aktyvumas bus didelis, jeigu hepatinė koma išsivystys ūmaus hepatito fone. Miokardo infarkto metu GPT (ALT) padidėja tik tuomet, jei nekrozė apima didelį širdies raumens plotą.

Fermento aktyvumo didėjimas gerai koreliuoja su kepenų proceso sunkumu. GPT rodiklio padidėjimas geriau atspindi hepatocitų pažeidimą negu mechaninę kepenų ir tulžies takų obstrukciją. GPT aktyvumu dažniausiai remiamasi norint nustatyti vangios eigos kepenų ligą, diagnozuojant hepatitą, cirozę. GPT naudojamas hepatito C lėtinės formos aktyvumui įvertinti. Sergant alkoholine kepenų liga GPT rodiklis yra kiek mažiau specifiškas nei GOT. GPT aktyvumas kartais padidėja esant nutukimui. Kepenų fermentai GPT ir GOT dažniausiai nustatomi kartu. Klinikiniam įvertinimui remiamasi jų santykio apskaičiavu (De Ritis koeficientu). De Ritis santykis GOT/GPT (arba kitaip AST/ALT santykis) normoje būna 1,3 ± 0,4. Šiam santykiui didėjant, labiau tikėtinas širdies pakenkimas (miokardo infarktas) ir, atvirkščiai, – mažėjimas rodo kepenų patologiją. Pagal šio santykio reikšmes galimas orientacinis pirminis kepenų ligų diferencijavimas (žr. lentelę). Daugiau informacijos žr. „Kepenų laboratoriniai rodikliai“.

Ligos.lt

Šaltinis | Pagrindinių laboratorinių tyrimų žinynas | Medicinos mokslų daktaras Gintaras Zaleskis

Žymos
alaninaminotransferazė
heparinas
infarktas
ritis

Komentarai

2024-04-08 | Jolanta
laba diena. Gal galite pakomentuoti, mano GGT rodiklis 99
2023-12-23 | Vaida
Sveiki, gal galite pakomentuoti kraujo tyrimus? ALAT - 76 ASAT - 57 djCRB -12.66 Cholesterolis norma Ačiū.
2023-05-04 | Paulius
Sveiki o jei daugiau nei 110
2023-02-09 | Justas
Pamėginsiu trumpai atsakyti apie tyrimą. ALT iš esmės gali būti tarp 8 ir 55 (idealiausiu atveju iki 45) Jeigu ALT tame ruože nėra ko jaudintis. Jeigu ALT padidėjęs daugiau nei porą kartų t.y >100 reikėtų skubiai susisiekti su gydytojų. Jeigu >500 jums tikriausiai reikia į ligoninę. Jeigu ALT šiek tiek padidėjęs/pamažėjęs (iki 10%) Sakykime tarp 5-8 arba 50-60 bet visi kiti rodikliai nepakilę tai tikrai nėra ko jaudintis, dėl visa ko pasikonsultuokite su gydytojų, bet skubios pagalbos tikrai nereikia.
2023-02-09 | Justas
Pamėginsiu trumpai atsakyti apie tyrimą. ALT iš esmės gali būti tarp 8 ir 55 (idealiausiu atveju iki 45) Jeigu ALT tame ruože nėra ko jaudintis. Jeigu ALT padidėjęs daugiau nei porą kartų t.y >100 reikėtų skubiai susisiekti su gydytojų. Jeigu >500 jums tikriausiai reikia į ligoninę. Jeigu ALT šiek tiek padidėjęs/pamažėjęs (iki 10%) Sakykime tarp 5-8 arba 50-60 bet visi kiti rodikliai nepakilę tai tikrai nėra ko jaudintis, dėl visa ko pasikonsultuokite su gydytojų, bet skubios pagalbos tikrai nereikia.
2022-12-27 | Rimas
Laba diena,gal galit pakomentuoti Rezultatai: ALAT (Alaninaminotransferazė) 63,6 (norma nuo 0 iki 45) U/l.Data: 2022-12-08. Tyrimas: Aspartataminotransferazė. Rezultatai: ASAT (Aspartataminotransferazė) 35,4 (norma iki 35) U/l
2022-11-26 | Sidona
Laba diena , Prasau pakomentuoti : mano kraujo tyrimas : GOT/ASAT 43, GPT/ALAT -60 , Hepatitis B,C- negatyvus , CHOL -253 , Man 59 , turiu nedideli virsvori , pries 15 sirgau Kruties veziu ( buvo taikyta chepoterapija ir spindulinis gydymas) Dekui uz atsakyma pagarbiai Sidona Janauskaite
2022-11-26 | Aida
Prašau pakomentuoti.Mergaitei 17 m. ASAT32 ALAT 33 Kas tai galėtų būti. Ačiū
2022-11-15 | Kristina
Laba diena AST U/l(10-34) 60. ALT U/l (10-44) 120. Ar galite pakomentuoti?
2022-11-08 | Daiva
Gal galite pakomentuoti ASAT/GOT 27,57;. ALAT/GPT 15,1.
2022-10-25 | DANUTĖ
Laba diena, testas parodė teigiamą hepatitą C. Tyrimas - GPT 36.21 U/l GOT - 37.0 U/l GGT ir šarminė fosfatazė normos ribose. Ar reikia sunerimti ir ar labai skubus gydymas/ Labai ačiū
2022-06-29 | Viktorija
Sveiki. Gal galėtumėte pasakyti ar vesrta sunerimti ar tai gali į takoti padidėjima kadango esu po gimdymo 3mėn. Turiu viršsvorio. ALAT 73, ASAT 39. Ačiū už atsakymą.
2022-06-20 | Janina Preimontienė
Prašau pakomentuokite tyrimą: AST -39, ALT- 152 Man 63 m. Pagarbiai Janina
2022-05-18 | Giedrė
Laba diena. Gal galit pakomentuot. ALT 40,21 norma 35. AST, GGT, Pankreatinas normose.
2022-04-08 | Vytautas
ALT-48, AST-35. AR TAI JAU BLOGAI
2022-03-03 | Svetlana
Sveiki. Prašau pokementuoti mano tyr GPT - 167, ŠF - 154
2022-02-22 | Elena
Prašau pakomentuoti mano tyrimą. ALAT -94, ASAT-51,GGT-49.Ačiū.
2021-10-29 | Dalia
Prasau pakomentuoti mano tyrimus: AST 153, ALT 164, GGT 81. 55 metai. Dekoju.
2021-10-29 | Dalia
Prasau pakomentuoti mano tyrimus: AST 153, ALT 164, GGT 81. 55 metai. Dekoju.
2021-10-13 | Audra
Sveiki, prašau pakomentuoti tyrimų rodiklius: ALAT/GPT 79, ASAT/GOT 39. Man 67 m., sergu tulžies akmenige, prieš metus operavo koją ir naudojau nuskausminamuosius ir kitus vaistus apie 2 mėnesius. Turiu antsvorio.
2021-10-09 | Kriste
Laba diena,prašau pakomentuoti mano ligoninėje darytus kraujo tyrimų rezultatus: CRB-9, ALT-178, AST-77, LDH-227, WBC-2.74, NEUT#-1.31, RBC-4.01, HGB-100, HCT-31.0, MCV-77.3, MCH-24.9, RDW-CV-14.9%, MPV-11.3;kiti rezultatai normos ribose.Po dvieju savaičių (gėriau MEDROL nuo reumatoidinio artrito,nes anti-CCP>1200/ml) dariausi kraujo tyrimus poliklinikoje: ALT-190, AST-102, HGB-111, HCT-33.1, MCV-77.2, MCH-25.7, RDW-CV15.9%, PDW-11.2 ir ENG-26, o kiti rezultatai normose.Kaip tai gali būti,kad hemoglobinas pagerėjo nors tas savaites negėriau gelež.preperatus,nes nuo tų vaistų (reum. artrito) mane labai pykino ir valgyti nelabai ką galėjau tik arbatas ir skysčių daug gėriau. Ką toliau daryti, nes reumatologė liepė dabar dar ir Methotrexatum gerti. Kristina 45m. AČIŪ.
2021-09-15 | Dainius
Mano Ast 38 o Alt 52 pries kelias dienas baigiau gert antibiotikus, vartoju vaistus nuo cholesterolio ar gali buti tai susija su padidejimu?
2021-08-24 | Virginija
Sveiki, Pakomentuokite ALAT/GPT yra 12.38. ASAT/GOT 37.78. Mergaitei rugsėjo mėn.bus 5 metukai. Dėkoju.
2021-08-04 | Audra
Sveiki, Prašyčiau pakometuoti tyrimą ASAT -19 ALAT-15
2021-07-27 | Birute
Sveiki, Mano ALAT 8U/I, ASAT 14. Mano 41metai Ačiū už atsakymą
2021-07-15 | Justas
Sveiki, ALAT 8U/L , ASAT 15U/L, man 26metai
2021-05-16 | Natalija
Laba diena, gal galite pakpmentuoti tyrimą: ALAT/GPT 34,62 U/l ASAT/GOT 21,42 U/l
2021-05-01 | Mindaugas
Galit pakomentuot. Ast/got 22,88 alt ir gpt 54,8 ggt 51
2021-04-28 | Edita
SVEIKI, gal galite pakomentuoti šiuos rodiklius: Alaninaminotransferazės (ALAT/GPT) aktyvumo nustatymas * 62.45
2021-04-23 | Ugne
Sveii , gal galite pakomentuoti: ASAT-20 ALAT-23 GGT-22 ALP-38
2021-04-01 | Ignas stankunas
Sveiki prasau pakomentuokit tyrimu rezultatus darytus 2021-02-15 ALAT Alaninaminotransferaze (U/l) 69... norma yra nuo 10-49 suaugusiems nuo 19metu.... Man 23-eri.....
2021-03-25 | Gintarė
Sveiki, gal galėtumėte pakomentuoti tyrimo rezultatus: ALAT/GPT 43,98 ASAT/GOT 47,39. Esu 38m. moteris. Ačiū.
2021-01-05 | Tomas
Laba diena. gal galite pakomentuoti tyrima: AST 35, ALT 61. Man 36 m.
2020-11-30 | Daiva
Sveiki, ar verta sunerimti, jei ALAT rezultatas yra 6,2 U/l, kai norma 10,00 - 35,00?
2020-10-22 | Laima Šarkienė
Laba diena, Gal galite paaiškinti ką reiškia kraujo tyrime AST 36 U/L Kiti rodikliai normos ribose. Skausmas dešiniajame šone. Ačiū.
2020-10-18 | Jurgita
Sveiki, prašau pakomentuoti tyrimų rodiklius: ALT/GPT 48, AST/GOT 35, Anti-PM-Scl100 ir Anti-RP155 ribiniai. Man 45 m., išoperuota tulžis, turiu antsvorio.
2020-09-23 | Ineta
Laba diena prašau pakomentuoti tyrimo rezultatus AST 70 ALT 56.ačiū
2020-09-09 | Juras
Sveiki, gal galetumete pakomentuoti nukrypimus nuo normos. Aciu 15060 - Aspartataminotransferazės (ASAT/GOT) aktyvumo nustatymas Bandynys paimtas:2020.09.08 AST U/l (10 - 34) 43 + 15061 - Alaninaminotransferazės (ALAT/GPT) aktyvumo nustatymas Bandynys paimtas:2020.09.08 ALT U/l (10 - 44) 69 +
2020-07-15 | L.
Laba diena prašau pakomentuoti tyrimo rezultatus AST 69 ALT 122.ačiū
2020-06-23 | Jurga
ALT 84,2 AST 52,3 Man 50 metų Gal galite pakomentuoti ačiū Jurga
2020-01-31 | Rimantas
rimantas prašau pakomentuoti mano tyrimus GPL 62,0 - GOT 41,0 Nevart alkoholio, nerūkau + nutukimas
2020-01-29 | Marius
Laba diena. Gal galite pakomentuoti ALT 57, AST 30.
2020-01-16 | Genė
Laba diena, prašau pakomentuoti tyrimo rezultatus. ALT-57 AST-33 Prieš metus išoperuota tulžis. Man 60 metai Ačiū
2020-01-10 | Rasa
Laba diena, prašau pakomentuoti tyrimo rezultatus. ALT-36,4 GGT-65,8 AST-26,3 Ačiū.
2019-12-24 | Kestas
Laba diena, pakomentuokit prašau AST41, ALT78, man 41metas
2019-12-17 | Daiva
Man AST 43,ALT normos ribose. Ar reikali ga papildomai tirtis, ar reikalingas gydymas?
2019-11-14 | Julija
Laba diena ka reiškia AST/GOT 58,ALT/GPT111,as moterys 36m. Ačiu
2019-10-28 | Irena
Laba diena,prašau pakomentuoti tyrimą (ALT) Alaninaminotransfarezė 50,61(norma 0-33) Ačiū
2019-10-27 | Daiva
Laba diena, Norejau paklausti kur kreiptis jeigu mano GOT,AST 38,52 U-L o GPT,ALT 57,79 U-L Pagarbiai Daiva
2019-07-23 | Vytautas
Mano gpt alt yra 69,50 ar tai blogai
2019-05-30 | eugenija
Laba diena, gal galite pakomentuoti alaninamonotransferaze - 61, gliutamiltransferaze 72, ar tai labai blogai?
2019-04-12 | Jolanta
Sveiki. Ar galit pakomentuoti Alaninaminotransferaze GPT,ALT rezultatas 51,8
2019-04-04 | Jolanta
laba diena.ka tik gavau atsakima del alkoholinio padidejimo.kadangi visai nevartoju alkogolio tai labai sunerimavau.gydytoja pasake guleti ,ramybes ir neko konkretaus.po menesio pasiroditi.gal galetumet pakomentuot.man 64m.moteris ALATGPT 81,27 ,,ASATGOT 57.84.Buciau dekinga.gal reikia kreiptis pas kita gydytoja.nelaukt.pagarbiai jolanta
2019-04-03 | Vida
Vida 2019-04-03 Laba diena.Prašau pakomentuoti tyrimo rezultatą (GPT,ALT).Normos 0-33.Pas mane rado 33,64.Kiti tyrimai normos ribose.Ką reikia daryti,kur kreiptis?Ačiū.
2019-03-15 | Robertas
Sveiki, prašau pakomentuoti ALT Alanininė aminotransferazė 61 RDW 14.1 PLT Trombocitai 447 mergaitė 7 m. amžiaus
2019-02-22 | Džiuginta
Laba diena, gal galėtumėt pakomentuoti tyrimą: ASAT 46,48 ALAT 77,18 . Man 4 metai, tulžis išoperuota, sergu II tipo cukriniu diabetu. Ačiū
2019-02-11 | Kristof
Laba diena. Prašau pakomentuoti tyrimą: ALT aminotransferazė - 55.98 virsija normos. Kiti normos ribose. Kaip man sumazinti iki normos.
2019-02-04 | Danutė
Laba diena, man 70 metų. Diagnozė C18.7 ,žarnyne. Operacija atlikta 2012 m. Iki šiol tyrimai visi buvo daug maž norma..2019-01-28 tyrimai:AST (GOT)-47,ALT (GPT)-95. Kiti tyrimai-norma.Prašau pakomentuoti, ką patartumėte daryti. Ačiū.
2019-01-31 | Danutė
Laba diena. Prašau pakomentuoti tyrimus AST -38.00 ALT-43,60 GGT- 57,2 Kiti tyrimo rodikliai normos ribose
2018-12-03 | Sigita
Gal galėtumėte pakomentuoti, kos susirgimas galimas, jeigu ALT U/1 yra 38.
2018-09-27 | vida
Laba diena prašau pakomentuoti mano kraujo tyrimo atsakymą GPT-56,3, GGT-27,4, GOT-33,4 ESU 57 M. moteris
2017-12-10 | EUGENIJA
sveiki prašau pakomentuoti ALT63.8; AST 57.7 KOKIUS TURĖČIAU PASIDARTRI PAPILDOMUS TYR/
2017-10-31 | Viktorija
Laba diena,padare kraujo tyrima ir pamatem kad alat/gtp 82, o asat/got 46. Ar cia labai stipria liga rodo gtp toks aukstas rodiklis?
2017-10-03 | Erika
Laba diena. Norėjau pasiteirauti, o jei ALT rodiklis yra per mažas?
2017-09-04 | Nijolė
Laba diena.Prašau pakomentuoti tyrimo rezultatą (GPT,ALT).Normos 0-33.Pas mane rado 36,0.Kiti tyrimai normos ribose.Ką reikia daryti,kur kreiptis?Ačiū.
2017-08-02 | saida
Sveiki. Ka tai reiskia 37m vyrui: got/ast 41.59u/l. Gpt/alt 48u/l.
2017-06-08 | vidas
prasau pakomentuoti tyrimo rezultata alt 96. ast. 47. vyras 56 m
2017-03-08 | Darius
ALT – vienas jautriausių kepenų pažeidimo rodiklių. Jis padeda nustatyti hepatitą ankstyvoje ligos stadijoje; slaptas ir begeltes ligos formas. ALT padidėja pačiole ligos pradžioje, kai dar kiti rodikliai (bilirubinas, AST) yra normoje. Esant ūminiam hepatitui, šio fermento aktyvumas padidėja 20 ir daugiau kartų – maksimumą pasiekia 6-10-ą, normalizuojasi 15-20-ą ligos dieną. Jei ALT išlieka padidėjęs 80-90 dienų, ūminis hepatitas greičiausiai tampa lėtiniu.
2017-02-06 | Nerijus
ALT alanine aminotransferaze (U/I) 62 UREA slapalas (mmol/l) 3.1 Vitaminas D (D2+D3) (nmol/l) 19.5 Man 35m vyras. Prasau pakomentuoti, patarti ka tureciau daryti
2017-01-26 | Genoefa
sveiki, prasau pakomentuokite ALT 4, UA 468,2 aciu
2017-01-10 | Danguole Garuckiene
Sveiki.Prašau pakomentuoti AST -45 U/I ir ALT -62 U/I.Kiti rodikliai normos ribose. Tyrimas vyro 54m. Pagarbiai Danguolė
2017-01-09 | Paulius
Sveiki. Pakomentuokite,prašau, ALT - 59.7, AST -26.7. CRB - 12,3. Atsiradę abiejų kojų čiurnų patinimai,skausmas.Man 32m. Ačiū.
2017-01-05 | Aivaras
Sveiki, pakomentuokite prašau AST-35, ALT-58. Ačiū
2016-11-03 | Daina
Laba diena, prasau pakomentuoti ALT alaninine aminotransferaze 61
2016-10-08 | Miroslavas
Laba diena. Prašau pakomentuoti tyrimą: ALT alaninė aminotransferazė - 61. Kiti normos ribose.
2016-09-23 | Juozas
Laba diena. Prasau pakomentuoti tyrimo rezultata GPT/ALT 45,7. kiti rezultatai normos ribose. Aciu
2016-07-16 | Dalia
Prašau pakomentuokite tyrimą: AST -19, ALT- 8, UREA- 4,1. CREA- 61. Man 45m. Pagarbiai Dalia
2016-02-02 | RASA
laba diena. Prašau pakomentuoti jeigu mano kraujo tyrimas rodo GOT 35 U/L ir GPT 52 U/L

Rašyti komentarą